Silap Pilih Berbau Hancing, Wanita Ini Kongsi Tip Beli Ikan Pari Yang Segar

 

IKAN pari ada peminatnya tersendiri. Ada yang suka dibuat asam pedas, bakar mahupun dimasak lemak.

Namun jika tersilap pilih, ikan itu ada yang berbau hancing. Bila terkena begitu terus potong mood kan?

Dikongsi oleh peniaga makanan laut, Asmah Chem berikut adalah cara untuk memilih ikan pari yang segar dan tak berbau hancing.

Tip pilih pari segar;

1. Pastikan isi kelihatan pejal, merah dan segar. Elakkan membeli pari yang sudah lembik dan pucat atau warnanya sudah gelap kehitaman.

2. Hidu bau pari tersebut dan pastikan baunya segar dan tidak hancing.

3. Pilihlah pari yang segar untuk mengelakkan masakan rosak akibat bau hancing. Bau hancing tidak akan hilang walaupun dicuci dengan 1001 petua.

Sementara itu, ini sebab-sebab kenapa ikan pari ini berbau hancing.

Orang Melayu percaya, pari hancing disebabkan pari betina datang bulan. Sampai ke hari ini, masih ramai berpegang kepada teori tersebut.

Sebenarnya ia adalah mitos semata, kerana pari bukanlah mamalia yang mempunyai endometrium. Oleh sebab itu, pari tak mungkin terlibat dengan kitaran haid.

Pari bertelur dan anaknya menetas di dalam badan. Selepas menetas, anak tersebut dikeluarkan dari badan. Jenis reproduksi ini dinamakan ovovivipar. Sebenarnya di dalam badan pari terdapat urea dan trimethylamine oxide (TMAO) yang berfungsi untuk menstabilkan protein bila kepekatan urea tinggi.

Bila ikan pari mati dalam tempoh yang lama, ikatan peptida protein terurai kepada cyanate dan ammonium seterusnya membebaskan karbon dioksida dan ammonia.

Ammonia inilah yang berbau hancing. Semakin lama kematian berlaku, bau hancing semakin kuat, lebih-lebih lagi dalam organ pari.

Punca hancing sebab tak segar

Menurut Asmah, ikan pari yang berbau hancing adalah kerana tidak segar.

“Saya dah berniaga pari hampir lapan tahun, tapi tak pernah terserempak dengan pari hancing.
“Sebaik saja pari naik dari jeti, pari terus dibawa ke kedai, siang, buang organ dan potong. Tidak pernah ada yang hancing kerana ia sega,” ujarnya.

Hakikatnya, pari hancing disebabkan tidak segar. Bukan disebabkan datang haid. Berhenti mempercayai mitos yang bertentangan dengan ilmu Sains.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Asmah Chem

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post