Kisah Barbarossa PahIawan Islam Yang Digerυni. Raja Di Lautan Yang Ditakuti Musυh Islam – Dimanipulasi Oleh Barat, Digambarkan Sebagai Lanυn

 

Sekitar abad ke 15 Masihi, bangsa Eropah sangat takµt dengan satu kuasa yang gah menguasai laut. Mereka adalah dua bersaudara yang mendapat jolokan The Barbar0ssa Brothers.

Mereka berkuasa di laut Mediterranean. Acapkali kapal dagang Eropah yang berlayar membawa muatan berharga akan dir0mpak di perairan tersebut.

Siapakah adik-beradik Barbarossa yang ditakuti Eropah?

Sebenarnya, ia bukanlah nama seseorang. Perkataan Barbar0ssa itu adalah gabungan dua perkataan dalam bahasa Latin iaitu ‘barber’ (janggut) dan ‘rossa’ (merah). Ia adalah jolokan yang diberi pelayar Eropah terhadap Aruj (juga dikenali sebagai Oruc Reis) dan Heyreddin (juga disebut sebagai Khairaddin), dua beradik yang janggutnya kemerahan.

ARUJ DAN HEYREDDIN.

Mereka berdua ini datang dari empat adik beradik lelaki yang kesemuanya adalah pelaut. Lahir di Turki semasa zaman pemerintahan empayar Uthmaniyah, kedua-duanya merupakan golongan pelaut yang sering berlayar di perairan Yµnani dan Turki sehinggalah kapal mereka diser4ng oleh kapal ketenteraan Kr1stian yang meng0rbankan adik bongsu mereka. Sejak itulah, kedua beradik ini mer0mpak kapal-kapal bangsa Eropah yang dikuasai oleh puak Kr1stian.

Penaklukan empayar Islam di wilayah Andalusia (Sepanyol) pada 1492 Masihi dalam per4ng sal1b pimpinan Raja Ferdinand II yang meng0rbankan jutaan nyawa umat Islam telah membangkitkan semangat jih4d kedua beradik ini.

Mereka turun membantu menyelamatkan ribuan umat Islam dari Sepanyol hingga ke Afrika utara dan membangunkan pertahanan laut yang kuat di Aljazair untuk menghalang gelombang ser4ngan pasukan sal1b dari Afrika utara menuju ke tanah barakah, Palest1n. Angkatan laut mereka sµkar dicabar dan digerµni oleh pihak lawan.

Pada tahun 1518, hasil hasµtan Sepanyol telah berjaya membuat pemerintah kota Tilmisan berper4ng dengan Aruj. Dia gugµr dalam pertempµran itu. Tinggallah Heyreddin seorang yang memimpin angkatan laut ketika itu.

Sepanyol menyangka benteng Barbar0ssa dua beradik sudah lemah. Lalu dihantar 20 ribu tenteranya ke Aljazair.

Sangkaan Sepanyol silap. Heyreddin membuktikan pasukannya masih kµat walau Aruj sudah tiada. Dia berjaya mengµsir angkatan tentera Sepanyol.

Atas kehebatan itu, pemerintah Islam ketika itu telah memberi darjat yang tinggi buat Heyreddin. Dia dilantik menjadi wakil khalifah wilayah Aljazair selain mengepalai beberapa pasukan ketenteraan. Di bawah pimpinannya, ramai umat Islam di Andalusia berjaya diselamatkan daripada kekej4man per4ng sal1b.

Malah, pasukan tentera laut Heyreddin juga berjaya mengawal sepenuhnya pelayaran di sekitar laut tengah membuatkan pasukan sal1b m4ti kutu. Beberapa kali ser4ngan dilakukan, tidak berjaya.

Pernah Itali dan Sepanyol bergabung memimpin 40 buah kapal dengan senj4ta yang jauh lebih hebat. Namun, dengan kebijaksanaan Heyreddin yang hanya memimpin 20 kapal, beliau berjaya mengalahkan bahkan mengµsir bahtera ser4ngan tentera Kr1stian itu.

Keberanian dan kecerdikan Heyruddin menakµtkan pihak lawan. Hingga pasukan tentera sal1b gµsar dan melakukan pelbagai cara untuk mengelak dari bertembµng dengan pasukan Barbar0ssa itu.

Semangat jµang j1had Heyreddin dipandang tinggi. Justeru tidak hairanlah, setelah ia meningg4l dunia pada 1546, tugu peringatan dan makamnya di Istanbul, Turki tetap dikunjungi ramai orang dan dikenang sebagai pahlawan Islam terbilang.

MANIPULASI BARAT.

Legasi Heyreddin sebagai pahlawan Islam terbilang bukanlah sesuatu yang menggembirakan barat. Mereka tidak mahu sosok digelar Barbar0ssa yang digeruni mereka satu ketika dulu menjadi sebutan. Tambahan pula dia adalah pahlawan Islam.

Seperti biasa, barat akan memainkan m4nipulasinya. Menggel4pkan sejarah, menulis dan mewujudkan semula ‘watak’ baru ciptaan mereka. Sama ada dalam komik mahupun filem, watak Barbar0ssa ciptaan orang barat digambarkan sebagai lanµn yang jah4t. Segala unsur neg4tif dipadankan dengan watak itu.

Contoh paling mudah untuk anda ingat, watak Barbossa dalam filem Pirates of Carribean yang diilhamkan dari kisah pahlawan Islam ini.

Bendera hitam dengan gambar tengk0rak menjadi simbol Barb0ssa dalam filem itu. Sedangkan hakikat yang sebenarnya jauh berbeza.

Bendera kapal Heyruddin sebenarnya adalah berwarna hijau yang tertulis kalimah surah Ash-Shaff ayat 61:13 berupa doa Nashrun. Di tengahnya pula gambar dua pedang bersilang yang mengambil simbol ped4ng Zulfikar, ped4ng Rasulullah SAW. Manakala empat bulatan di tepi ped4ng itu semua adalah kaligrafi nama empat khalifah Islam iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali.

Betapa susuk pahlawan Islam terbilang ini dipr0pagandakan oleh barat lalu dimunculkan sebagai watak beraura negatif.

Ingatlah… Barbar0ssa bukan seorang lanµn yang jah4t. Bukan lelaki yang diiringi simbol tengk0rak.

Sebaliknya, dia adalah pejuang umat Islam. Pahlawan yang digerµni oleh musµh Islam dahulu. Ini hakikat…

Sumber Pedoman Iktibar

Sumber Pedoman Iktibar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post