Ariff Peter Inspirasi Netizen, Pemuda Tak Lari Ditagih Hutang Akhirnya Langsai RM1.2 Juta

 

PERNAH tular tinggal di dalam kereta Proton Wira, pemuda yang juga penyanyi Ariff Peter berjaya melangsaikan hutang berjumlah RM1.2 juta.

Kisah Arif pernah tular selepas terpaksa tinggal di dalam kereta yang menjadi satu-satunya harta miliknya selepas menjual semua aset perniagaan, rumah dan kereta selama lebih lebih setahun lalu.

Anak kelahiran Bintulu, Sarawak itu sebelum ini mempunyai perniagaan berjaya, kediaman selesa dan memandu kereta import berubah sekelip mata selepas terpedaya menjadi muka depan syarikat pelaburan mata wang digital.

Pemuda itu tidak sesekali bantuan dalam bentuk wang ringgit sebaliknya mengiklankan perkhidmatannya untuk menjana pendapatan.

Menerusi laman sosial X, Ariff memuat naik poster perkhidmatan ditawarkan seperti membersihkan kediaman dan premis, mereka poster, menulis lirik dan mencipta lagu.

Pada Ogos, pemuda itu memaklumkan hutangnya masih berbaki RM130, 000. Dalam perkembangan terbaru, lelaki berusia 27 tahun itu sudah pun hampir dengan matlamat beliau.

Manakala beberapa hari lalu, Ariff memuat naik video RM1.2 juta saya dapat diselesaikan dalam tempoh dua tahun pada minggu hadapan.

“Terima kasih rakyat Malaysia yang mendoakan dan gunakan servis-servis saya selama ini untuk bayar hutang RM 1.2 juta.

“Alhamdulillah, ALLAH bukakan banyak jalan rezeki kepada saya daripada arah yang tak disangka-sangka.

“Dulu tinggal dalam kereta, ALLAH gantikan dengan rumah yang elok. Dulu struggle hendak makan, sekarang ALLAH bagi banyak pilihan nak makan. Dulu struggle nak bayar hutang, sekarang dah selesai.

“Alhamdulillah, what a great journey for me, ALLAH MAHA BESAR,” kongsi Ariff.

Usaha tidak mengkhianati hasil. Ariff yang menitipkan kesyukuran kini sudah memiliki tempat tinggal yang terletak di Cheras.

Beliau juga berterima kasih kepada akhbar tempatan kerana menjadi pencetus kejayaan dalam menyelesaikan bebanan hutang.

“Perkhidmatan yang saya tawarkan juga digunakan dengan meluas kerana bantuan daripada media sosial dan massa.

“Saya yakin jika media sosial digunakan dengan betul, ia mampu untuk membantu kita, namun bergantung perspektif masing-masing. Saya berjaya keluar daripada bebanan hutang dengan melaluinya dan pemasaran,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan Ariff menolak bantuan kewangan yang dihulurkan oleh pempengaruh, Aisar Khaled kerana enggan menerima sesuatu tanpa melakukan sebarang pekerjaan.

Meraikan kejayaan Ariff, warga maya memberikan reaksi positif dan memuji semangat yang ditunjukkan beliau sepanjang perjalanannya menyelesaikan hutang yang ditanggung.

– “1.2 juta bahagi 24 bulan. RM50,000 sebulan. Memang respect.”

– “Percayalah apabila kita ada niat dan usaha untuk langsaikan hutang-hutang, pasti ALLAH makbulkan satu persatu doa. Saya sudah melaluinya, sedikit masa lagi habis hutang.”

– “Stay humble bro, hidup sekarang keras. Orang yang baik selalu dikhianati.”

– “Ariff apabila sudah senang nanti tetaplah jujur dan humble macam sekarang. Moga terus berjaya dunia akhirat, aamiin.”

– “Alhamdulillah, berkat usaha yang tidak pernah kenal penat lelah.”

Sumber TikTok Ariff Peter

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post