Sampaikan Khutbah Jumaat Di New York, Anwar Ibrahim Sempat Mengislamkan Saudara Baru

 

Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pemimpin negara luar pertama yang diberikan penghormatan menyampaikan khutbah di masjid Pusat Kebudayaan Islam New York (ICCNY).

Sejurus selesai solat dan menyampaikan khutbah Jumaat, Perdana Menteri Malaysia itu juga berkesempatan memimpin syahadah seorang lelaki untuk memeluk Islam.

Terjadi pada tengah hari semalam, Anwar mulanya mahu beredar sambil bersalaman dengan jemaah selepas menyampaikan sumbangan al-Quran daripada kerajaan kepada masjid.


Namun, pengacara majlis kemudian memaklumkan bahawa seorang lelaki dikenali sebagai Andrew Vinals mahu memeluk Islam dan meminta Anwar untuk tampil.

Seorang pegawai masjid kemudian dilihat menjemput Anwar sambil pengacara majlis mengumumkan Perdana Menteri akan menyempurnakan pengislaman lelaki berkenaan.

Pegawai media daripada Pejabat Perdana Menteri menjelaskan bahawa majlis tersebut berlaku secara kebetulan dan tiada dalam atur cara rasmi.

Terdahulu, Anwar di dalam khutbahnya menyarankan umat Islam untuk bersatu bagi menghadapi cabaran termasuk ancaman terhadap agama oleh golongan Islamophobia.

Sumber MD

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post