2 Beradik Usaha Kebun Anggur Hanya Guna Teknik Tanpa Tanah. Ini Cerita Usahawan Dari Kelantan

 

Tak perlu suhu yang sejuk dan tanah yang luas untuk tanaman anggur, kawasan sekangkang kera pun boleh menjadi.

Itu yang dibuktikan oleh Nur Taufiq Yusuf, 33, bersama abangnya, Muhd Nazlan, 51, yang mengaplikasikan inovasi teknik tanaman tanpa tanah untuk penanaman anggur.

Lebih mudah untuk difahami adalah menggunakan teknik keratan batang.

Menurut Nur Taufiq, beliau teruja apabila kebunnya yang dikenali sebagai Po-Land Grape Machang yang terletak di Kelantan kini menjadi singgahan orang ramai yang kagum dengan usahanya menanam buah berkenaan di kawasan panas.

“Ramai yang cakap dengan saya, anggur memerlukan kawasan yang luas dan hanya tumbuh di negara empat musim saja.

anggur

“Sebenarnya, cuaca panas diperlukan untuk proses pembungaan. Kita bertuah kerana Malaysia beriklim panas dan lembap sepanjang tahun.

“Jadi, kita boleh buat tanaman sama ada untuk tempoh masa tiga bulan, 75 hari atau 150 hari bergantung kepada baka biji benih,” katanya ketika ditemui di Kampung Batu 31, Machang sempena program Xpresi Media Cuti-Cuti Malaysia-Kelantan baru-baru ini.

Pada perjumpaan singkat itu, Nur Taufiq yang juga seorang jurufoto turut berkongsi tentang 55 benih anggur yang ditanam di kebunnya.

Kesemuanya diimport khas dari Ukraine, Jepun dan Amerika Syarikat.

Antara yang paling senang berbuah ialah Jupiter, Dixon, Red Flame, Faith, Black Ozark, Alfonso Lavalle, Vales dan Banana.

anggur

“Baka Jupiter antara paling mudah nak tanam meskipun seseorang tiada asas tanaman. Rasa buah berwarna ungu itu juga nanti mirip gabungan buah laici dan markisa,” katanya.

ENAM BULAN

Mengulas lanjut, kata usahawan muda itu, teknik keratan batang yang diimplemenkannya memerlukan enam bulan untuk tempoh matang.

Terlebih dulu, batang baka pokok terpilih perlu disemai selama dua bulan bagi memastikan akar betul-betul kuat.

anggur

anggur

“Untuk tapak baharu, polibeg berisi serkam padi mentah, top soil yang dibakar sebagai asas. Kaedah ini tak perlukan banyak air sebab tanaman ini alah dengan air.

“Kalau musim betul-betul panas, hanya siram sedikit saja. Paling penting jaga batang supaya boleh menjalar pada para yang kita buat,” ujarnya sambil menambah jika sukatan baja cukup, ia hanya perlukan enam bulan saja untuk anggur berbuah.

Kata Nur Taufiq lagi, batang pokok yang berubah warna daripada hijau ke coklat menunjukkan proses tanaman yang berjaya.

anggur

“Jika batang sudah matang dan memiliki 30 hingga 50 tangkai, anggur boleh dituai tiga kali dalam setahun.

“Pun demikian, kena berwaspada dengan musim hujan. Kalau boleh, pasang rumah hujan untuk elak buah berkarat dan ancaman kulat,” katanya yang pernah peroleh hasil tuaian singga 400 kilogram.

anggur

Pepatah nak seribu daya, tak mahu seribu dalih memang sesuai menggambarkan inisiatif dua beradik itu.

Pesan Nur Taufiq, orang ramai yang berminat untuk mempelajari teknik yang digunakan beliau, bolehlah datang ke Po-Land Grape Machang untuk melihat sendiri proses tersebut atau membeli baka anggur yang digemari.

anggur

Sumber SP

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post