Terdapat 10 Nama Muslim Yang Disenaraikan Sebagai Orang Hebat – Inilah 10 Muslim Hebat Yang Telah Mengubah Dunia

 

Siapa cakap orang islam tidak hebat? Buktinya kejayaan yang dikecapi merekalah asbab utama kepada adanya pelbagai ilmu yang masih kekal pada hari ini, malah menjadi rujukan kepada seantero dunia.

Jika ditelusuri sejarah perkembangan Islam, ramai yang menyumbangkan ilmu mereka kepada umat manusia. Namun jika dikaitkan dengan perkembangan masa kini, terdapat beberapa Muslim di mana, nama dan sumbangan mereka masih menjadi tatapan dan sumber kepada pengkaji.

Seperti dikongsi laman MADADcentre.com, terdapat sepuluh nama Muslim yang disenaraikan sebagai orang-orang hebat. Jasa dan bakti yang dicurahkan mereka tidak lain tidak bukan demi kepentingan umat manusia sepanjang zaman.

Berikut merupakan nama dan sυmbangan mereka:

1. Ibn Sina (bapa perubatan moden)

Ibnu Sina menguasai pelbagai ilmu pengetahuan termasuk falsafah tetapi beliau lebih menonjol dalam bidang perubatan sama ada sebagai seorang doktor ataupun mahaguru ilmu tersebut.

Ibnu Sina mula menjadi terkenal selepas berjaya menyembuhkan penyakit Putera Nub Ibn Nas al-Samani yang gagal diubati oleh doktor yang lain. Kehebatan dan kepakaran dalam bidang perubatan tiada toIok bandingnya sehingga beliau diberikan gelaran al-Syeikh al-Rais (Mahaguru Pertama).

2. Abu Rayhan al-Biruni (bapa geodesi)

Dilahirkan di Khwarazm (kini Uzbekiztan) di Asia Tengah yang pada masa itu terletak dalam sempadan Kerajaan Parsi, Al-Biruni mempelajari matematik dan astronomi daripada Abu Nasr Mansur.

Karya agungnya ialah Rasa’ll al-Biruni, sebuah ensiklopedia astronomi dan matematik. Kejayaannya yang terpenting ialah menentukan musim dan pasang sudut air laut, menentukan kedudukan garis lintang dan garis bujur bumi, mencipta jam dan kalendar, mencipta rumus trigonometri dan mencipta alat menyukat ketumpatan.

3. Ibn al-Nafis (bapa fisiologi peredaran darah)

Ala-al-din Abu al-Hassan Ali ibn Abi-Hazm al-Qarshi al-Dimashqi dilahirkan pada tahun 1213 M di Damsyik. Merupakan salah seorang pakar sains Islam yang hidup antara tahun 1213 – 1288 M.

Merupakan orang pertama yang menggambarkan peredaran darah dalam tubuh manusia (pada 1242) dengan tepat. Lukisan kontemporari proses ini masih lagi wujud. Khususnya, dia merupakan orang pertama yang diketahui telah mendokumentasikan aliran paru-paru. Namun karyanya tidak ditemui sehinggalah pada 1924 di Berlin.

4. Ibn Khaldun (bapa sains sosial moden dan sejarah budaya)

Abd Al-Rahman Ibn Muhammad Ibn Khaldun merupakan salah seorang pakar sains arab yang hidup antara tahun 1332 – 1395. Lahir pada 27 Mei 1332 di Tunisia dan meninggal 17 Mac 1406 di Kaherah, Mesir.

Karya teragungnya iaitu Muqaddimah bermula sebagai penulisan mengenai sejarah orang-orang Arab dan Barber, tetapi mengandungi pendekatan saintifik mengenai pemahaman sejarah, politik, dan ekonomi. Ibn Khaldun juga mempercayai bahawa perkara yang di kurniakan Allah boleh dibuktikan secara empirikal (secara pengalaman dan kajian).

5. Hasan Ibn Al-Haytam (bapa optik moden / kamera)

Beliau sering dikenali sebagai Ibn al-Haitham, dan kadangkala sebagai al-Basri bersempena tempat kelahirannya di bandar Basra. Beliau juga dikenali dengan nama gelaran Ptolemaeus Secundus (“Ptolemy Kedua”) atau nama ringkas “Si Ahli Fizik” di Eropah Zaman Pertengahan.

Beliau juga merupakan manusia pertama yang memperincikan secara tepat pelbagai bahagian mata dan memberi penjelasan saintifik mengenai proses penglihatan. Abu Ali Hasan menyangkal teori penglihatan Ptolemy dan Euclid menyebut bahawa mata menghantar sinaran visual kepada objek yang dilihat. Menurutnya, sinaran berasal dalam objek yang dilihat dan bukan dalam mata.

6. Zahrawi al-Ansari (bapa pembedahan moden)

Abu al-Qasim Khalaf ibn al-Abbas al-Zahrawi dikenali di Barat dengan gelaran Abulcasis dan dianggap sebagai “Bapa Bedah Moden”. Al-Zahrawi merupakan seorang ahli bedah yang tinggal di al-Andalus pada zaman Pertengahan dan dianggap pakar bedah terulung pada zamannya.

Beliau mempelopori bidang pembedahan dengan prosedur serta alat-alat pembedahan yang memberi kesan yang kuat bukan sahaja di dunia Timur, tetapi juga di dunia Barat sehinggalah ke zaman sekarang sehinggakan beberapa hasil kajiannya masih digunakan dalam dunia perubatan. Beberapa alat pembedahan yang dicipta beliau termasuk alat-alat pemeriksaan telinga dan saluran kencing.

Beliau merupakan ahli perubatan pertama yang memerikan kandungan luar rahim (ectopic pregnancy) dan juga ahli perubatan pertama yang memerikan sifat keturunan penyakit hemofilia.

7. Muhammad al-Idrisi (ahli geografi dan kartograf hebat)

Abdullah Muhammad Al-Idrisi lahir 1099 Masihi di Ceuta, Sepanyol dan meninggal pada 1166 Masihi, merupakan salah seorang pakar sains Islam yang hidup di Sicily.

Sumbangan utama tokoh ini ialah menghasilkan peta bebola perak seberat 400 paun untuk Raja Roger II, lengkap dengan membahagikan dunia kepada tujuh iklim, laluan perdagangan, teluk, tasik, sungai, bandar-bandar besar, bukit dan lembah serta gunung-ganang. Beliau juga mencatatkan jarak dan ketinggian sesuatu tempat dengan tepat.

8. Al-Khawarizmi (bapa algebra dan algoritma / matematik)

Al-Khawarizmi ialah seorang pakar dalam bidang matematik, astronomi dan geografi dari Iran juga dikenali sebagai bapa algebra.

Al-Khawarizmi ialah seorang tokoh yang pertama kali memperkenalkan aljabar dan hisab. Banyak lagi ilmu pengetahuan yang beliau pelajari dalam bidang matematik. Beliau juga menghasilkan konsep-konsep matematik yang begitu terkenal yang masih digunakan sehingga sekarang.

9. Ibn Batuta (penjelajah hebat sepanjang zaman)

Merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendekiawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai qadi atau hakim. Beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraannya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km.

Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

10. Abbas Ibn Firnas (bapa penerbangan)

Abbas Ibn Firnas merupakan salah seorang pakar sains Islam yang meninggal pada tahun 888.
Pada tahun 875, Ibn Firnas mencipta pelayangnya sendiri dan melayang turun dari menara. Penerbangan itu agak berjaya, dan disaksikan oleh kumpulan mereka yang dijemputnya.

Bagaimanapun, pendaratannya gagal. Belakangnya tercedera, dan pengkritiknya mengatakan bahawa dia tidak mengambil kira cara burung mengepak ketika menjunam.

“Ibn Firnas was the first man in history to make a scientific attempt at flying.”

– Philip Hitti, History of the Arabs

Sumber madad.centre.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post