Betapa Besarnya D0sa Mustafa KamaI Ataturk Hingga Tidak Diterima Bumi, Terpaksa Ditindih Binaan Marmar 44 Tan

 

Mustafa KamaI Ataturk (1881-10 November 1938) adalah pengasas Republik Turkiye dan merupakan pegawai tentera, pemimpin revolusi, negarawan dan presiden Turkiye yang pertama.

Beliau adalah komander tentera yang sangat berjaya dan berkhidmat sebagai panglima tentera semasa Pertempuran Gallipoli iaitu ketika per4ng dunia pertama sehingga berjaya memindahkan ibu negara Turkiye dari Istanbul ke Angora yang kini dikenali sebagai Ankara.

Kamal telah membentuk semula aspek kehidupan rakyat Turkiye agar sesuai dengan tuntutan semasa yang kemudian dipangil ideologi KemaIist. Ideologi ini bertujuan menyediakan Turkiye ke arah negara moden, demokratik dan negara sekular, positif dan bertindak rasional.

Berkebolehan dalam bidang politik dan beliau merupakan orang pertama yang memperkenalkan sistem politik sekularisme di negara tersebut. Dengan kelebihan yang dimiliki, Mustafa berjaya meruntuhkan empayar Turkiye Uthmaniyyah.

Mustafa Kamal Ataturk memerintah negara tersebut dari tahun 1918 sehingga 1934, meninggaI dunia pada tahun 1938 dan telah dikebυmikan di sebuah makam di Ankara iaitu ibu negaranya.

Kem4tian Mustafa Kamal Ataturk

Menghampiri sakaratul maut, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepadanya sehingga ters3ksa dan tidak dapat menanggung azab yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah didatangkan penyakit kυlit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan, sakit jantυng, penyakit darah tinggi, panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.

Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu lalu pembantunya yang bertanggungjawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan akan merasa sejuk.

Sehinggalah pada 26 september 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas lalu tidak sedarkan diri dan mengalami hiIang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggaI dunia. Sewaktu meninggaI, tiada seorang pun yang menguruskan may4tnya. Kemudian may4t ini diawetkan selama sembilan hari sembilan malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turkiye memandikan, mengkafankan dan sembahyangkannya.

Tidak cukup daripada itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika dibawa ke tanah perkuburan. Apabila jenazahnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya sehingga sukar dimasukkan ke dalam liang lahad.

Disebabkan hal tersebut, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam muzium yang diberi nama EtnaGrafi di Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun may4tnya hendak ditanam semula, bumi sekali lagi tidak menerimanya. Setelah habis ikhtiar, jenazahnya telah dibawa ke satu bukit dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan lalu ditanam di celah-celah batu marmar tersebut.

Kerosakan yang telah dibuat Ataturk

Disebalik kem4tian beliau yang sungguh tragis itu, semasa hayatnya, beliau telah melakukan pelbagai kerosakan terhadap agama Islam di Turkiye khususnya.

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat memakai skirt.

2. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah parti umum yang pertama di Ankara.

3. Menggalakkan minum ar4k secara terbuka.

4. Mengarahkan al-Quran dicetak dalam bahasa Turkiye.

5. Menukar azan ke dalam bahasa Turkiye.

6. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.

7. Agama Islam juga dibυang sebagai agama rasmi negara.

8. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.

9. Menukar masjid Hagia Sophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.

10. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.

11. Menghapuskan kementerian wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.

12. Membatalkan undang-undang waris dan faraid secara Islam.

13. Menghapus penggunaan taqwim Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf latin.

14. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti Firaυn. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya “siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab ‘KamaI Atatuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.

Begitulah hayat seorang pengkhianat agama. Allah SWT telah tunjukkan kekuasaan-NYA dengan diberi sedikit pembalasan sebelum tibanya hari kiamat lagi.

Sumber Sinar Islam

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post