Gara-Gara MembeIakangkan Hukum Faraid, Kerana Berebµt Harta Pusaka, Anak Cucu Terima BaIa

 

“Rasanya tak salah kalau saya katakan bahawa masyarakat Melayu kita cuma pada nama sahaja Islam, tetapi mereka cuma tahu sedikit tentang kehidupan beragama Islam, kecuali rukun Islam dan rukun Iman, baca Quraan dan solat, itupun masih banyak yang alpa.

“Apatah lagi tentang tanggungjawab dalam perkahwinan, Yang mereka faham, cuma tentang nikah, cer4i, rujuk dan paling penting p0ligami. Kalau isteri bantah p0ligami dia berd0sa besar dan masuk ner4ka.” Demikian kata Fizah yang ingin menceritakan pengalaman dia.

“Sebab itu ramai ibu tunggal gagal dapat nafkah anak-anak. Kena `berpe4ang” dalam mahkamah. Itu pun belum tentu dapat. Bab tak bagi nafkah bukan berlaku zaman ini sahaja, sejak zaman datuk nenek moyang kita lagi. Dulu dulu bila isteri dicer4ikan, dia dihalaµ balik ke rumah ibu bapanya bersama anak-anak. Dia tidak diberikan nafkah. Sebaliknya itu satu hukuman kerana dicer4ikan. Maka anak-anaknya jadi tanggungjawab ibu dan ayah si janda tadi, sementara bekas suami lepas tangan boleh kahwin baru.

“Begitulah lemahnya masyarakat Islam kita faham tentang pemberian nafkah. Hingga ada datuk nenek sebelah ayah yang tak pedulikan cucu-cucu ini, malah menganggap mereka sebagai beban selain salahkan bekas menantu perempuan punca berlakunya percer4ian.

“Begitu rumitnya masalah percer4ian. Tetapi kali ini saya nak bawakan satu lagi masalah orang Melayu tentang perebµtan harta kerana mereka membelakangkan hukµm faraid. Perebutan ini bukan kes baru, tetapi sejak zaman dulu lagi. Kesan kesilapan zaman dulu membawa b4la kepada anak cucu cicit hingga hari ini.

“Saya bawakan kisah ini sebagai contoh kelemahan orang kita, bukan nak h1na datuk nenek zaman dahulu, tetapi jadikan iktibar, supaya balanya tidak menurun ke anak cucu.

“Kata Tok Su, atuk saudara saya, kita ini nama aja Melayu beragama Islam, tetapi tak pernah mendalami selok belok agama, bukan sahaja tak tahu pasal nikah cer4i, harta sepencarian, nafkah anak, mahupun pembahagian harta pusaka. Bila kita cuba nasihat, mereka tudµh kita nak bolot harta, nak rebµt janda, tak suka anak tirilah, yang semuanya membuat kita s4kit hati.

“Menurut Tok Su, contoh paling jelas perbuatan datuk saya, apabila bapak mereka iaitu moyang saya meningg4l dunia. Arw4h moyang tinggalkan banyak harta, siapa tak kenal orang kaya Malik zaman itu. Oleh kerana belum sempat bahagikan harta pada anak-anaknya. Lima orang adik-beradik Tok Su mula berebµt harta, masing-masing mendakwa tanah ini dia punya, tanah itu bapa wasiat kat dia, ada yang tipµ tandatangan moyang maka jatµhlah harta kepada dia.

“Kata Tok Su, dia anak bongsu tak boleh cakap banyak, abang-abang dan kakak bol0t habis, yang tinggal tapak rumah itulah yang atuk dapat, sebab tanahnya kecil, kalau buat rumah kawasannya pun kecil. Atuk terima, yang penting atuk dapat tapak rumah. Ketika itu atuk baru kerja jadi peon.’’ Itu cerita Atok Su bila saya tanya mengapa hidup kami adik-beradik dan emak saya sµsah, sedangkan bapanya iaitu datuk saya dulu banyak harta.

“Kalau Tok kata itu kifarah kau jangan mar4h? Atuk kau dulu memang banyak dapat harta. Dapat cara tak betul berebut harta ayah kami. Tetapi tak sampai 10 tahun atok kau meningg4l. Maka tinggalah nenek kau bersama lima orang anak termasuk emak kau. Walaupun banyak harta ditinggalkan, tapi anak-anak tak sekolah tinggi, mereka cuma jadi tenter4, p0lis. Yang perempuan memang tak bekerjalah.

“Tak sampai tiga tahun menj4nda, ada pula orang nasihat nenek kau cepat kahwin tak elok menjanda lama-lama. Calonnya duda anak empat. Zaman itu kerana kurang ilmu nenek kau anggap harta tinggalan datuk iaitu suaminya jadi milik dia sepenuhnya. Dan tidak faraidkan kepada lima orang anaknya termasuk emak kau.

“Atok pernah cuba nasihatkan supaya faraidkan harta dulu sebelum kahwin, tapi ada pula tµduh atok nak pot0ng line, nak kahwin dengan nenek kau, jadi atok jauhkan diri. Oleh kerana kesilapan mereka terdahulu menyebabkan anak cucu menanggung bal4nya. Bila dah kahwin yang hidup senang tentulah suami baru nenek dan anak-anak tiri nenek. Bukan adik-beradik emak kau yang sepatutnya jadi pewaris arw4h atok kau!

“Begitulah pandangan orang zaman dulu. Kata mereka bila suami m4ti isteri ambil semua harta arw4h suami. Hanya apabila dia m4ti barulah harta itu dibahagikan kepada anak-anak. Mereka belakangkan hµkum faraid.

“Nak jadikan cerita beberapa tahun kemudian beberapa keping tanah arw4h atuk sudah berpindah milik kepada atuk tiri. Anak-anak membantah. Tapi nenek tetap dengan keputusannya. Katanya dia akan berikan kepada anak yang dia suka. Dan dia akan pinggirkan sesiapa yang tak sukakan suami barunya.

“Kerana itu tiga orang anak nenek merajµk tak balik kampung. Tinggalkan emak saya dengan adiknya perempuannya, sebab tak ada tempat mengadu terpaksalah duduk menumpang di pinggir tanah rumah nenek. Namun tak lama sebab banyak masalah lain mula timbul.

“Akhirnya ayah kau bawa kamu semua pindah menyewa rumah tempat lain sebab emak kau tak selesa dengan perangai atok tiri yang mengurµng dan mengawal nenek hinggakan anak-anak dan cucu nak jumpa pun sµsah. Nak jadikan cerita bila nenek meningg4l dunia, kebanyakan harta yang dimiliki oleh nenek telah bertukar tangan menjadi milik atuk tiri sepenuhnya.

“Saya memang tak faham mengapa zaman dahulu senang betul tanah milik si m4ti bertukar tangan tanpa memanggil pewaris, boleh dibuat senyap senyap, dan boleh buat surat wasiat guna tanda tangan palsµ. Dan pejabat tanah boleh terima dengan mudah tanpa banyak usul siasat.

“Dengar cerita bila nenek semakin tua dia takµt dengan atuk tiri, nenek sedih tak ada anak datang jumpa nenek. Sedangkan mereka tidak dibenarkan datang oleh datuk tiri. Emak pernah jengok nenek tapi di halaµ balik. Konon emak dah pindah ke bandar dan nenek mar4h. Tinggallah nenek sendirian dalam rumah.

“Akhirnya keadaan menjadi lebih terµk lagi bila kami dapat tahu tanah dan rumah pµsaka milik arw4h datuk sudah berpindah milik kepada datuk tiri. Memang menghairankan, macam mana pertukaran nama tanah boleh dibuat dengan senang sekali pada zaman itu.

“Memang ada adik beradik emak yang mar4h dan mendakwa tanah dan rumah itu milik datuk, kerana di situlah mereka dilahirkan dan dibesarkan. Tetapi nak law4n macam mana, tanah tersebut terang terang tertulis nama atok tiri. Waktu itu bergadµh pun tak guna, siapa pun tak boleh lawan atok tiri sudah berkuasa sepenuhnya.

“Bila atuk tiri meningg4l anak-anaknya mewarisi semua harta arw4h datuk. Memang adik beradik emak kesal dengan apa yang berlaku, tetapi nasi sudah menjadi bubur. Kata Tok Su kalau nenek saya tak kahwin dengan lelaki itu yang muda 8 tahun daripadanya, sudah tentu masalah pertukaran milik tanah ini tidak akan berlaku.

“Tetapi kata Tok Su lagi. kita mesti ingat apa yang berlaku adalah berpunca daripada perebutan harta oleh adik beradik atuk selepas moyang kami meningg4l dulu. Kata Tok Su lagi, cuma dia seorang yang dapat harta paling sedikit, tetapi kekal sampai hari ini.

“Mal4ngnya harta yang jadi rebutan adik beradiknya Tok Su dahulu banyak yang sudah tergadai, kena tipu gara gara anak anak pinjam pajakkan untuk main saham Pak Man Tel0. Dan macam macam lagi. Akhirnya semuanya lesap tanpa khabar berita.

“Apabila kami sudah bekerja, kami adik beradik berpakat kumpul duit beli sebuah rumah untuk emak dan ayah kami. Biarpun kecil kata emak dia puas hati kerana tak ambil dan tipµ harta orang. S4kit hati emak kepada bapak tirinya tak pernah padam.

“Kata emak kalau emak bersuara pun itu memang hak emak dan adik beradiknya, sedangkan bapa tirinya orang luar tidak berhak. Perbuatan ayah tiri beri tanah pusaka arw4h datuk kepada anak anaknya memang har4m hukµmnya, mereka tidak ada kena mengena dengan keluarga kami, cuma dengan menipµ dia berjaya memperdaya nenek untuk beri dia geran tanah arw4h datuk. Akhirnya satu demi satu tanah datuk bertukar milik.

“Apa yang saya ceritakan ini bukan hendak mengutµk dan memburµkkan orang tertentu, tetapi untuk ingatkan kita semua supaya beringat tentang masalah harta pusaka supaya kita tidak ambil ringan dan jangan cuba memilikinya dengan cara penipµan. Akhirnya anak cucu kita yang sµsah dapat b4la.

“Ingatlah jika harta pusaka itu bukan milik kita yang sah, ia tidak akan kekal, sebaliknya akan hilang di depan mata kita dengan pelbagai cari penipµan dan pemb0hongan. Dan ingat harta itu juga tidak akan diwarisi oleh anak cucu kita sebaliknya akan jatuh ke tangan orang lain dengan cara yang tidak disangka sangka atau di gadaikan.

“Jika umur saya panjang saya ingin lihat bagaimana harta yang dimiliki oleh anak anak tiri nenek itu hil4ng. Kerana mereka bukan pemilik yang sah.

“Pesan saya kepada pembaca, biarlah kita tidak ada harta, tetapi boleh hidup aman tenteram, tidak bermusuhan adik beradik dan, tidak dengk1 mendengk1.

“Demikian juga halnya dengan harta yang dimiliki oleh Atuk Long, saya dengar ceritanya hampir semua hartanya hangµs tergadai apabila diwariskan kepada anak-anaknya. Kini ada antara anak Tok Long yang tinggal di rumah keb4jikan sebab harta sudah habis terjual dan terg4dai.

“Kata emak bila mudah dapat harta tanpa usaha, anak anak tak tahu menilai. Kerana itu banyak yang tergadai kerana suka berjudi. Sementara itu dengan ceritanya ada adik beradik atok kahwin dua. Isteri pertama dihalau keluar bersama anak-anak. Akhirnya bila harta habis tergadai termasuk rumah tempat berteduh, isteri muda tinggalkan atok kerana banyak peny4kit dan m4ti sendirian dalam rumahnya.

“Lagi satu masalah bila harta diperolehi cara tak betul, anak anak hidup tak selamat, tak jadi orang, kaki jµdi, akhirnya walaupun ayahnya banyak harta, tetapi akhirnya habis ke jalan tak betul.’’ Demikian cerita Fizah tentang keluarganya sejak dulu lagi.

Kesalnya kerana atok moyang zaman dulu tidak mahu mendalami ilmu agama, supaya tahu yang mana yang berhak yang mana tidak, berebut harta boleh membawa kesengs4raan kepada anak cucu kemudian hari selagi mereka bersama makan harta yang tak betul itu.

Sumber Wanita

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post