Wira Tak Di Dendang, Sejarah Si Bongk0k Tanjung Puteri, Pahlawan Johor Yang Jarang Diketahui Umum

 

Ada beberapa tokoh misteri yang nama mereka ‘hil4ng’ dalam lembaran sejarah perjµangan menent4ng penj4jah di tanah air sekitar ratusan tahun lalu.

Walaupun kewujudan mereka suatu ketika dulu memberi sumbangan besar dan mencetµskan kegerµnan di jiwa penj4jah, kebanyakan nama tokoh ini tidak disebut dalam mana-mana dokumen sejarah.

Menyedari pentingnya sµmbangan dan kewujudan pahlawan m1steri itu didedahkan kepada khalayak untuk diiktiraf sejarah tanah air, ahli Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Jelebu, Negeri Sembilan; Abdul Latip Talib, memulakan penyelidikan bagi memb0ngkar rahsia kehil4ngan mereka.

“Antara tokoh terbabit adalah Si Bongkok Tanjung Puteri yang sehingga kini, sejarah perjµangannya masih tidak diketahui ramai pihak,” katanya yang menulis novel sejarah berkenaan pahlawan itu.

Beliau berkata, tidak seperti tokoh pejµang lain seperti Datuk Bahaman di Pahang atau Rentap di Sarawak, sejarah negara ini tidak pernah mengenali siapa Si Bongkok yang berjµang menentang Brit1sh dan sekutunya di Johor.

“Ceritanya bermula apabila Briti1h mula menjajah Singapura seterusnya cuba melebarkan pengaruh mereka ke Johor,” kata Abdul Latip seterusnya memulakan kisah perjµangan Si Bongkok Tanjung Puteri yang kini semakin hilang dalam lipatan sejarah negara.

Pernah suatu ketika sekitar abad ke-19, Kerajaan Johor tidak diperintah oleh Sultannya tetapi pentadbiran dan segala urusan negeri diuruskan Temenggung Abdul Rahman atas sokongan Brit1sh.

Polem1k itu berlaku apabila Sultan Hussein mangkat pada 1835; putera baginda iaitu Tengku Ali cuba mendapatkan haknya sebagai Sultan Johor tetapi dihal4ng Temenggung Abdul Rahman.

Akibat daripada perebµtan kuasa itu, muncul kisah perjµangan Si Bongkok di Tanjung Puteri (kini Johor Bahru). Beliau berhasrat mengusir pengaruh penjajah dari bumi Johor dan tidak bersetuju dengan hasrat pemerintah negeri yang berbaik-baik dengan Brit1sh.

Si Bongkok juga inginkan takhta kesultanan Johor yang ketika itu dikuasai Temenggung Abdul Rahman, dikembalikan kepada pewaris asal iaitu Tengku Ali.

Si Bongkok memang nama asalnya manakala nama bapanya adalah Damak. Dinamakan dirinya sebagai ‘Si Bongkok’ berikutan keadaan tubuh badannya yang cac4t iaitu bongkok ke kanan manakala tangan kirinya pula cengkµng. Mukanya pula her0t dan bengk4k ke kanan.

Walaupun dilahirkan sebagai insan yang cac4t, Si Bongkok membesar sebagai seorang pemuda yang gagah dan berani. Beliau cekap bermain senj4ta dan mahir dalam ilmu lautan. Si Bongkok juga dikatakan memiliki ilmu kebal yang menyebabkan jasadnya tidak akan lµka sama ada ditemb4k atau ditik4m senj4ta taj4m.

Kewibawaan beliau dikagumi ramai pihak sehingga Si Bongkok diangkat menjadi pemimpin oleh pengikutnya yang ramai. Di kalangan musµhnya sendiri beliau digelar Panglima Si Bongkok.

Si Bongkok hidup di atas kapal layar di tengah laut. Dia mempunyai pengikut yang ramai dan masing-masing memang cekap bermain senj4ta serta mengendalikan kapal di laut.

Kebenciannya terhadap penj4jah dan pemimpin tempatan yang mengadakan hubungan dengan bangsa asing itu menyebabkan Si Bongkok bersama pengikutnya bangkit menent4ng.

Mereka akan menyer4ng kapal bangsa asing yang melalui perairan Johor untuk berdagang di pelabuhan Tanjung Puteri atau Singapura. Tindakan itu menyebabkan Brit1sh melabelkan mereka sebagai lanµn.

Disebabkan ser4ngan Si Bongkok dan pengikutnya, aktiviti perdagangan dan ekonomi di Tanjung Puteri dan Singapura semakin mer0sot kerana kebanyakan pedagang asing tidak lagi berani memasuki wilayah itu.

Keadaan itu menimbulkan kebimbangan kepada Brit1sh menyebabkan bangsa asing itu mengarahkan Temenggung Abdul Rahman supaya menghapµskan kumpulan Si Bongkok.

Bagaimanapun, walau pelbagai cara digunakan untuk membµnuh Si Bongkok, usaha itu tidak pernah berhasil kerana dipercayai tiada siapa yang mengetahui cara untuk mengatasi ilmu kebal yang dikuasai pahlawan itu.

Usaha mengekang ser4ngan Si Bongkok terus diperketat dengan rondaan berterusan diadakan di perairan Selat Tebrau. Kerajaan Johor dan British juga semakin khuatir kerana angkatan laut Si Bongkok memiliki ubat bed1l dan senj4ta api hasil rampasan kapal dagang Barat yang diser4ng mereka.

Pada suatu hari, satu angkatan laut Johor diketuai Panglima Johor, Laksamana Daeng Alek meronda di Selat Tebrau mencari Si Bongkok. Kehadiran tentera diraja itu untuk menangk4pnya sudah diketahui Si Bongkok melalui perisiknya di istana. Si Bongkok pun bersedia menghadapi tent4ngan angkatan Panglima Johor.

Rondaan kapal per4ng Panglima Johor akhirnya berjaya mengesan kedudukan kapal Si Bongkok. Mereka segera merapati kapal itu untuk menyer4ngnya.

Si Bongkok mengarahkan pengikutnya seramai lima puluh orang menyer4ng belas askar diraja itu. Pertempµran hebat berlaku di atas kapal, di tengah lautan.

Selepas lama bertempµr, akhirnya angkatan Panglima Johor tewas. Mereka terpaksa berundur kembali ke pangkalan di Tanjung Puteri selepas ramai askar diraja yang terk0rban dan lima kapal per4ngnya, karam.

Kekalahan itu tidak memutµskan semangat Panglima Johor untuk terus menyer4ng Si Bongkok. Pada hari yang lain, mereka menyer4ng lagi dengan lebih ramai askar. Angkatan per4ng Panglima Johor berjaya mengepµng beberapa kapal Si Bongkok tetapi dengan kebijaksanaannya, Si Bongkok berjaya melarikan diri ke tempat persembunyiannya sekitar Tanjung Belungkur.

Kegagalan itu menyebabkan Laksamana Daeng Alek, Kerajaan Johor serta Brit1sh semakin mar4h dan tertekan.

Selain Panglima Johor, turut menent4ng Si Bongkok adalah adiknya sendiri iaitu Panglima Putih. Berbeza dengan Si Bongkok yang menyokong Tengku Ali, Panglima Putih menyokong Temenggung Abdul Rahman menyebabkan mereka bermµsuhan.

Mereka berdua juga dikatakan mencintai gadis yang sama iaitu Si Tanjung. Bersama Laksamana Daeng Alek, Panglima Putih beberapa kali menyer4ng abangnya tetapi tetap gagal menghapµskan Si Bongkok. Si Bongkok pula terus menyer4ng kapal dagang yang ingin berlabuh di Tanjung Puteri dan Singapura.

Episod akhir perjuµngan Si Bongkok berlaku apabila sekali lagi kapalnya diser4ng. Akan tetapi, ser4ngan pada kali itu lebih dahsyat kerana setiap penjuru perairan Selat Tebrau sudah dikepµng angkatan laut Johor.

Si Bongkok dapat melepaskan diri ke Tanjung Belungkur, tempat persembunyiannya tetapi kapal Panglima Putih terus mengejar.

Lirik lagu Tanjung Puteri

Tajuk Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu

Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

(korus)
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diraja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

INGGERIS LABEL PEMUDA CAC4T SEBAGAI PENGGAN4S

“Selepas Si Bongkok menemui aj4lnya di tepi pantai itu, may4tnya dijumpai seorang penduduk tempatan dikenali Uteh Jantan.

“Kemudian Uteh Jantan bersama beberapa penduduk kampung membawa may4t Si Bongkok sehingga ke lereng bukit Tanjung Puteri dan pahlawan itu dikebµmikan di situ secara rahsia,” kata penulis novel Si Bongkok Tanjung Puteri, Abdul Latip Talib.

Beliau berkata, pengebµmian itu dilakukan secara rahsia kemungkinan bagi mengelakkan Kerajaan Johor dan Brit1sh mengambil jasad pahlawan yang sememangnya disokong penduduk tempatan.

Katanya, penduduk terbabit juga mungkin khµatir mereka akan ditahan pihak berkuasa kerana mengebµmikan jasad Si Bongkok menyebabkan mereka tidak menghebohkan lokasi may4t itu ditanam.

Kini, pµsara berkenaan terletak dalam hutan belukar di kaki bukit Tanjung Puteri dan pengunjung perlu meredah semak dan denai selama setengah jam untuk sampai di sana. Penduduk yang tidak biasa dengan keadaan hutan itu, pasti tersesat dan tidak menemui kubµr pahlawan berkenaan.

Sebaik melihat pµsara berkenaan pula, perasaan sayµ dan pilµ menjelma di jiwa tatkala melihat keadaannya yang terbiar tanpa ada usaha untuk memuliharanya. Pµsara itu sekadar bernesankan sekeping papan yang sudah repµt.

“Mengikut cerita penduduk tempatan, nesan itu diletakkan seorang lelaki pada 23 Januari 1981 selepas dia bermimpi didatangi Si Bongkok yang menyuruhnya menanda pµsara pahlawan berkenaan,” katanya.

Abdul Talib berkata, berdasarkan penemuan kubµr berkenaan selain cerita mengenai Si Bongkok yang tersebar secara lisan sehingga hampir ke seluruh Johor sehingga kini, maka beliau yakin yang Si Bongkok sememangnya pernah wujud dan bukanlah cerita d0ngeng. Malah, namanya turut disebut dalam lagu rakyat Johor iaitu ‘Tanjung Puteri’.

Katanya, beliau mula menulis novel sejarah mengenai Si Bongkok sejak tahun lalu bagi memperbetulkan kembali ‘fitnah’ yang dilemp4rkan terhadap pahlawan itu kononnya beliau adalah lanµn dan bukannya pejµang menentang penjajah.

Selain itu, usaha membukukan kisah perjµangan Si Bongkok juga dibuat Abdul Latip bagi membolehkan cebisan sejarah lisan yang tersimpan dalam ingatan orang lama, tidak hilang ditelan masa seterusnya nama Si Bongkok akan dikenang melewati masa.

“Saya percaya ramai pejµang Melayu yang nama mereka hilang daripada lipatan sejarah negara kita dan Si Bongkok adalah seorang daripada pejµang itu; sejarah kita dulu ditulis Brit1sh menyebabkan ramai pahlawan kita yang menent4ng mereka dianggap penderh4ka dan nama mereka tidak dicatat dalam sejarah.

“Saya berharap supaya sejarah ini boleh diperbetulkan semula dan pihak terbabit perlu tampil mengiktiraf perjµangan Si Bongkok setaraf dengan nama pejµang lain seperti Tok Janggut, Dol Said dan sebagainya,” katanya.

Abdul Latip juga menggesa pihak berkuasa supaya memulihara pµsara Si Bongkok sebagai satu daripada warisan peninggalan sejarah yang bukan saja dibanggakan rakyat Johor tetapi rakyat negara ini.

“Saya sendiri sudah pergi ke Tanjung Belungkur untuk melihat sendiri pusara Si Bongkok Tanjung Puteri, keadaannya amat menyedihkan kerana terbi4r. Selepas 50 tahun kita merdeka, masihkah kita sependapat dengan penjajah yang melabelkan Si Bongkok itu lanµn dan pengganas?” katanya.

Wallahu ‘alam.

Sumber Johorean

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post