“Saya Kembali Dari Maµt Dan Peluk lslam” – Ini Kisah ‘Jutawan’ Cina Yang Memilih Peluk lslam

 

Saya bertemu dengan Adam Sih pada bulan March 2011 apabila sister Noorshin Ng memberikan nombor telefon saya kepada beliau. Kebetulan beliau tinggal berdekatan dengan kawasan rumah saya iaitu di Aman Puri, Kepong.

Saat pertama saya berjumpa dengannya, saya menyangkakan beliau mungkin dalam lingkungan umur pertengahan atau lewat 30an tetapi saya terkejµt apabila beliau memaklumkan kepada saya beliau berumur pertengahan 40an.

SEBELUM PELUK ISLAM.

Adam Sih berasal dari Sibu, Sarawak dan telah berhijrah ke Semenanjung sejak tahun 80an. Beliau banyak berkawan rapat dengan orang Islam dan menghormati agama Islam malahan beliau sendiri pernah menghantar pekerjanya untuk mendirikan solat apabila terdengar azan walaupun ketika itu mereka dalam perjalanan untuk ke tapak projek. Beliau juga sering membawa pekerjanya menunaikan solat Jumaat dan mengingatkan mereka untuk bersolat walaupun ketika itu beliau belum beragama Islam

Walaupun ketika itu beliau beragama Bµddha namun beliau sendiri tidaklah mengamalkan sangat kerana seperti masyarakat Cina yang lain, pendidikan, status dan wang yang menjadi burµan. Pepatah Cina menyebut, ‘Duit bukan segalanya tetapi segala-galanya memerlukan duit’.

Beliau bekerja siang malam dan ketika itu tiada istilah halal mahupun har4m yang penting mendapat projek dan duit masuk. Namun itu tidak bermakna beliau melakukan apa sahaja demi duit kerana beliau masih mempunyai prinsip hidup iaitu tidak akan mer0mpak, membµnuh dan sebagainya demi wang.

Beliau mendapat banyak projek dari syarikat pembinaan yang besar yang dimiliki orang Islam tetapi banyak juga yang tidak melangsaikan pembayaran projek. Kalau diikutkan pengiraannya, jumlah hµtang yang masih belum dibayar sudah melebihi jutaan ringgit.

Beliau sendiri pernah ke pejabat seorang CEO Islam bergelar Datuk untuk mendapatkan bayaran. Ketika beliau sampai, longgokkan cek di atas mejanya dan Adam Sih cuma meminta bolehkah Datuk tersebut memberikan RM50,000 dahulu untuk membayar gaji pekerjanya memandangkan projek sudah siap lama. Jawapan dari Datuk tersebut amat mengejµtkan beliau. Datuk tersebut menjawab:

“U tak faham bahasa ke. Saya kata takde duit tu takde la. Kenapa nak minta lagi. Sudah-sudah, jangan buang masa saya. Saya nak pergi solat Jumaat ni”.

Seperkara lagi tentang beliau adalah beliau sering membantu m4ngsa kem4langan atau mereka yang memerlukan walaupun tengah malam tanpa memikirkan tentang keselamatan beliau. Beliau juga mempelajari teknik CPR dan rawatan kecem4san yang lain.

BAGAIMANA BOLEH PELUK ISLAM.

Beliau terlibat dalam industri pembinaan maka beliau sentiasa menyimpan banyak wang tunai. Pada suatu hari selepas sarapan pagi di kawasan Selayang lebih kurang jam 6pagi, beliau menghampiri keretanya dan ingin ke lokasi projek tetapi dikejµtkan dengan kehadiran beberapa lelaki bersenj4takan par4ng. Kumpulan per0mpak telah menyer4ng Adam Sih sehingga berlumµran dar4h.

Ajaibnya per0mpak tersebut hanya mer0mpak wangnya dan tidak melarikan keretanya. Beliau memandu ke Hospital Selayang untuk mendapatkan rawatan kecemasan dan dalam proses itu kehilangan banyak dar4h dan akhirnya menerima lebih dari seratus jahitan di kepala sahaja selain di tangan. Doktor berkata beliau sungguh bertuah kerana tidak m4ti akibat kehilangan banyak dar4h.

Selepas kejadian tersebut, beliau mula memikirkan tentang hidupnya selama ini. Apakah hidup ini hanya mencari wang, status dan berseronok? Apakah wang menjamin kehidupan yang bahagia. Sebelum kejadian tersebut, beliau telahpun bercer4i dengan isterinya dan dari perkahwinan itu beliau dikurniakan 3 cahaya mata.

Dalam proses pencariannya itu, beliau bertemu dengan seorang wanita Islam dan menurut beliau, walaupun wanita Islam ini tidaklah begitu pandai menjawab soalannya namun kesederhanaan hidup wanita tersebut menarik hatinya untuk memahami agama Islam.

Setelah sekian lama berkawan dan bekerjasama dengan orang Islam hampir 40 lebih tahun, baru terbuka hatinya untuk mengkaji agama Islam. Katanya selama 40 lebih tahun walaupun dikelilingi oleh orang Islam dan pekerja Islam, tiada seorang pun yang menyampaikan kepada beliau apa itu ajaran Islam dan mengajaknya memeluk Islam..

Akhirnya beliau telah memeluk Islam pada bulan November 2010. Ketika beliau bersyahadah, pegawai yang mengislamkannya telah memberitahu beliau bahawa beliau mesti menukar namanya kepada Bin Abdullah dan kerana beliau tidak tahu maka beliau menurut sahaja cadangan pegawai Jabatan Agama Islam itu.

Selepas kami berjumpa dan diterangkan kepada beliau tentang nama Islam ini, maka beliau telah berjaya menukar namanya semula kepada Adam Sih Hua Sing sahaja tanpa Bin Abdullah. Anda boleh mengekalkan nama asal anda untuk memeluk Islam selagi nama tersebut tidak membawa makna yang burµk dan tidak baik.

SELEPAS PELUK ISLAM.

Selepas memeluk Islam, kami di MRM telah membawanya ke kursus solat dan mendalami ilmu Islam di Pertubuhan Al-Khaadem dan beliau sungguh gembira dan mulai saat itu, beliau akan menghadiri kelas sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu. Telah banyak kursus anjuran Al-Kauthar Institute dan Al-Maghrib Institute, Interactive Dakwah Training dan banyak lagi yang telah beliau hadiri.

Perniagaannya juga tidak menentu dan adakalanya hidup dalam kesemp1tan kerana tidak berjaya mengutip hµtang dari projek terdahulu. Beliau diuji dari awal keislamannya. Rakan bergembira dahulu meninggalkan beliau bukan kerana beliau memeluk Islam tetapi beliau tiada duit dan tidak kaya seperti dulu lagi.

Beliau juga telah bernikah dengan wanita yang membukakan hatinya untuk mengkaji lanjut tentang Islam dan dikurniakan seorang anak perempuan yang comel bernama Adlishah Sih. Duit sewa rumah tertunggak, susu anak perlu dibeli dan mujurlah isterinya banyak bersabar dan membantu dan kami di MRM hanya mampu membantu beliau dengan sumber kewangan yang terhad sahaja.

Beliau tidak mengadu mahupun berpµtus asa tetapi kerana beliau menghadiri kuliah agama setiap minggu beliau memahami bahawa hidup ini adalah ujian. Kita akan diuji dari pelbagai cara dan sudut. Ada yang diuji dengan kemiskinan, kekayaan, penyakit dan sebagainya. Beliau terus berusaha siang dan malam mencari projek dan akhirnya Alhamdulilah, usahanya menuaikan hasil dengan bantuan dari Allah. Benarlah firman Allah SWT:

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.” (Ar-Ra’d 13:11).

Kini beliau telah dilantik sebagai penasihat sebuah syarikat pembinaan dan pada masa yang sama menerima tawaran projek pengubahsuaian, pembinaan banglo, rekacipta dalaman dan sebagainya. Beliau memiliki banyak kemahiran. Namun, kesibukannya dalam menguruskan perniagaannya tidak pernah sekalipun dijadikan alasan untuk tidak menghadiri kuliah agama serta menawarkan diri menjadi sukarelawan bagi sebarang program.

Beliau juga telah dilantik menjadi Presiden MACMA Kuala Lumpur dan baru-baru ini juga telah dipantik sebagai Naib Presiden Multiracial Reverted Muslims dan juga AJK bagi Pertubuhan Al-Khaadem, AJK Sekolah Tahfiz Sg Gabai serta AJK Home Of Hope di Shah Alam. Beliau mampu melakukan semua ini di atas izin Allah dan juga sokongan dari isteri tercintanya.

Beliau adalah jutawan, jutaan ringgit masih belum berjaya dipµngutnya. Walaupun beliau bukanlah jutawan wang ringgit namun kini beliau mungkin adalah jutawan akhir4t kerana usaha gigihnya mempelajari Islam, membantu orang lain dan sebagainya.

Bagaimana seorang Cina yang baru memeluk Islam tidak sampai 3 tahun mampu melakukan semua ini malahan beliau tidak pernah mencari alasan untuk tidak mahu berkhidmat tetapi beliau sentiasa mencari masa dan ruang untuk membantu. Tanyalah mana-mana individu yang mengenali Adam Sih Hua Sing dan apa yang pastinya adalah mereka akan mengatakan benda yang sama.

Sumber Borneo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post