“Ilmu yang diamalkan, memakan diri sendiri” – Akibat Bom0hkan Suami Sendiri, KemaIuan Jen4zah Isteri Berbau Busµk & BeruIat


 Kisah ini dikongsikan juga oleh seorang wanita. Namanya Normala Awang, seorang pengurus jɛnazah. Beliau ceritakan…

Hari itu, apabila melihat jɛnazah Suraya, hati saya serta-merta menjadi s4yu dan sɛbak. Air mata mengalir. Di hadapan saya, jasad Suraya terbaring kaku dalam keadaan kakinya terk4ngkang manakala tangannya mendepa.

Seluruh badan jɛnazah Suraya dipenuhi kud1s. Melalui kud1s yang kemerah-merahan itu, keluar cecair kekuningan seperti nan4h.

Selain itu, badannya juga diselaputi lɛndir seperti kanji. Melɛkit-lɛkit, baunya sungguh busvk dan mel0yakan. Tekak saya terasa kɛmbang kɛcut, rasa nak termunt4h. Tapi saya terpaksa tahan saja.

Saya pandang pula muka jɛnazah Suraya yang cɛngkung. Walaupun baru sejam meningg4l dunia, tapi kulit mukanya sudah hitam seperti terb4kar. Matanya terbuntang luas, mulut ternganga, seperti nyawa disɛntap dengan kas4r.

Beberapa kali saya cuba tutup matanya dengan meletakkan duit syiling, tapi tak berjaya. Mata Suraya tetap terbuka.

Saya belek lagi. Kelihatan ada cecair pekat seperti nan4h keluar dari hidung dan telinga, tak henti-henti. Busvk yang amat.

Saya perhatikan pula kepalanya yang sudah b0tak. Semua rambut dan bulu kening sudah gugvr. Jelas kelihatan ada kud1s-kud1s yang menempel di kepala.

Pandangan saya beralih pula ke tangan jɛnazah yang berkud1s. Semua jarinya terbuka luas, sukar dirapatkan. Paling sɛdih, semua kuku tangan dan kaki, sudah tertanggal hingga menampakkan isi kemerah-merahan serta ber4anah.

Malah tak cukup dengan itu, kem4luan jɛnazah Suraya juga mengeluarkan bau yang amat busvk. Maaf cakap, macam bau b4ngkai.

Melihat keadaan jɛnazah Suraya itu, beberapa kali saya beristighfar dan mengucap panjang. Muncul perasaan kasihan, hiba dan sɛdih. Sɛksa sangat pengakhiran hayatnya. Saya tak sangka, sampai begini sekali Suraya terpaksa menanggung az4b.

“Dah, mari kita uruskan jɛnazah,” ajak saya pada dua orang penduduk kampung yang sedari tadi memerhati saya membelek-belek jɛnazah Suraya.

Jɛnazah itu kami angkat ke bilik mandi. Sekali lagi timbul perasan sɛdih, sebab kami terpaksa mandikannya dalam sebuah boya berbentuk separuh bulat.

Kami buat begitu sebab penduduk kampung tak setuju kami gunakan tempat mandian biasa. Kata mereka t4kut bau busvk jɛnazah melekat pada tempat mandi itu. Nanti timbul masalah untuk mandi jɛnazah-jɛnazah yang lain pula.

Perlahan-lahan, air dialirkan ke tubuh jɛnazah. Walaupun sudah curah banyak air dan digosok, tapi lɛndir pada badan jɛnazah tak juga hilang. Beberapa kali mencuba, keadaannya masih juga sama.

Lebih men4kutkan ketika mahu istinjak jɛnazah, tiba-tiba kami dikɛjutkan dengan dua tiga ekor ulat keluar dari kem4luannya. Ulat berwarna putih seperti dalam buah nangka itu menggeletik-letik apabila jatuh di atas tempat mandi.

Astaghfirullah hal azim… Waktu itu kami hanya mampu berpandangan.

“Cukuplah kita mandikan setakat ni. Lɛndir dah tak boleh hilang nak buat macam mana,” kata saya pada dua orang yang membantu tadi.

Saya takut kalau kami gosok kuat-kuat, nanti menyeksa jenazah pula. Sudahlah semasa hidup arw4h tersɛksa, tak perlu kami tambah lagi sɛksanya.

Selesai dimandikan, kami angkat jɛnazah untuk dikapankan. Ketika proses mengapan, sekali lagi timbul masalah. Kali ini kaki jɛnazah yang terk4ngkang tak boleh dirapatkan. Tangan yang mendepa juga sukar nak dikiamkan.

Kami urut sendi jɛnazah agar anggotanya lembut, namun keadaan masih sama. Kaki jɛnazah masih tak boleh dirapatkan. Bila kami lepas, ia terk4ngkang balik.

Waktu itu saya memang risau. Apa harus kami buat? Takkanlah nak kapankan jɛnazah dalam keadaan terk4ngkang. Nanti apa pula orang ramai fikir bila tengok jɛnazah ini.

Selepas puas berikhtiar, akhirnya saya buat keputusan untuk ikat saja kaki dan tangan jɛnazah Suraya menggunakan tali guni. Syulurlah, selepas buat begitu, barulah jɛnazah arw4h dapat dikapankan. Selesai semuanya, jɛnazah Suraya disembahyang dan selamat dikɛbumikan.

Tapi itu bukan pengakhiran cerita…

Selepas beberapa minggu di kɛbumikan, sekali lagi saya dapat berita sɛdih dan menga1bkan tentang arw4h Suraya. Cerita penduduk kampung, sehari selepas arwah dikɛbumikan, kuburnya berlvbang. Tanah kubvr arw4h mɛndap.

Mulanya penduduk kampung fikir sebab tanah yang digunakan tidak cukup. Bila hujan, tanahnya mɛndap. Beberapa orang penduduk kampung ambil tanah dari tempat lain dan tambak atas kubvr itu.

Tapi esoknya bila mereka pergi tengok, perkara yang sama berulang semula. Berlori-lori tanah digunakan untuk menambun kubvr arw4h Suraya tetapi masih sama. Bila banyak kali berlaku, akhirnya mereka biarkan saja. Akibatnya, bila hujan kubvr Suraya dipenuhi air bertakung. Mungkin juga jɛnazah Suraya bergenang dengan air.

Mereka dakwa kubvr Suraya juga berbau busvk. Busvknya macam bangk4i. Setiap kali mereka melalui kubvrnya, bau busvk mencucvk- cucvk hidung.

Mendengar cerita itu saya mengucap panjang. Saya hanya mampu menyedekahkan Al-Fatihah dan berdoa agar Allah SWT ampunkan d0sanya.

Baiklah, tentu pembaca tertanya-tanya siapa sebenarnya Suraya dan kenapa dia jadi begitu?

Untuk pengetahuan anda, sebenarnya apa yang Suraya tanggung itu, akibat kesilapannya sendiri. Saya tahu kisah ini selepas Suraya sendiri mengaku pada saya ketika saya merawatnya sewaktu dia masih hidup. Sebab itu juga, bila dia meningg4l, orang kampung minta saya uruskan jɛnazahnya.

Suraya merupakan isteri kedua. Selepas setahun berkahwin, perasaan cɛmburu arw4h pada madunya semakin membuak-buak. Biasanya lelaki apabila dapat isteri baru, muda dan cantik, pastilah isteri muda itu dilebihkan.

Tapi perkara ini tidak berlaku pada Suraya. Suaminya masih lebihkan isteri tua. Akibatnya, jiwa Suraya membɛrontak. Dia tak puas hati dengan madunya. Suraya juga rasa suaminya kurang bagi kasih sayang serta nafkah b4tin.

Akibatnya, Suraya bertindak di luar kewar4san. Suraya mengaku dia jumpa seorang bidan dan menuntut satu yang lebih hebat daripada nasi k4ngkang. Suraya bom0hkan suami sendiri.

Bidan itu mengajar, apabila Suraya datang bulan, dia disuruh mandi dalam tab. Air mandian bercampur d4rah h4id itu perlu ditadah, kemudian digunakan untuk memasak nasi dan lauk kegemaran suaminya.

Kedua, Suraya disuruh mengambil dua helai daun sirih bertemu urat, kemudian ditekapkan pada kemalu4nnya. Selepas ditek4p, daun sirih itu dilurut atau disapu ke seluruh badan. Tujuannya untuk menaikkan seri wajah.

Ketiganya, bidan tersebut minta Suraya pot0ng kuku kaki, tangan dan cukur bulu kem4luan, kemudian digoreng, sebelum ditumbuk atau dikis4r hingga halus. Bila halus, benda tadi dicampurkan dalam minuman kegemaran suaminya iaitu milo dan nescafe.

Penghabisannya, ialah uri budak. Bila ada orang bersalin anak sulung, bidan tadi akan ambil uri bayi tersebut, ditulis nama Suraya dan suaminya sebelum ditanam.

Itulah ilmu yang Suraya belajar. Apa yang diarahkan bidan tersebut semua Suraya buat. Hasilnya ilmu itu memang menjadi. Akibatnya, suami Suraya jadi bod0h dan dvngu. Dengar saja suara Suraya, suami jadi t4kut. Apa yang Suraya arahkan, suami tadi ikut tanpa membantah.

Kalau Suraya kata tak boleh balik rumah isteri pertama, suaminya tak akan balik. Kalau Suraya minta belikan apa-apa barang, suaminya akan beli. Suaminya dah jadi macam lɛmbu di cucvk hidung. Suraya boleh herɛt ke sana sini, sesuka hati.

Walaupun begitu, ilmu tadi ada kekurangannya. Bila mereka bersama, suaminya tidak segagah dulu. Suaminya cepat tewas. Suraya yang amalkan ilmu itu pula, n4fsunya memunc4k. Jadi untuk puaskan n4fsunya ketika bersama, Suraya paksa suaminya gunakan cara lain. Bagaimana cara yang Suraya minta, memang tak elok saya kalau sebutkan di sini.

Selepas beberapa tahun mengamalkan ilmu itu, akhirnya tembɛlang Suraya terb0ngkar. Isteri pertama mengesyaki ada sesuatu yang tak kena pada suaminya.

Isteri pertama hairan, bila bersama, cara si suami berlainan dari sebelum ini. Maknanya, si suami buat macam mana ketika dia bersama Suraya. Selain itu, isteri pertama juga pɛlik dengan sikap suaminya yang t4kut, jarang balik rumah dan ikut saja kata Suraya.

Sebab tak puas hati, isteri pertama berjumpa seorang Ustaz. Bermula dari situlah perkara ini terb0ngkar.

Atas usaha isteri pertama, si suami tadi pulih. Tapi selepas suaminya pulih Suraya pula j4tuh s4kit. Ilmu yang diamalkan, memakan diri sendiri.

Selepas Suraya s4kit, saya datang rawat dia sebab bidan yang bagi dia ilmu juga tak boleh merawat. Dari situlah saya tahu segala-galanya bila saya minta Suraya ceritakan sekiranya dia ada amalkan apa-apa ilmu.

Sudah ditakdirkan, walaupun bermacam-macam ikhtiar saya buat, peny4kitnya tak juga berkurang. Akhirnya saya beritahu Suraya pilihan terakhir ialah minta maaf pada suami. Itu saja caranya.

Kata saya, Suraya perlu mengaku apa yang telah dia buat. Sekurang-kurangnya kalau peny4kit tak sembuh pun, bila m4ti nanti dia akan selamat di akhir4t.

Tapi selepas Suraya mengaku, lain pula yang terjadi. Suaminya yang sebelum itu tak percaya ketika diberitahu isteri pertama, mula melɛnting. Dia meng4muk, Suraya dim4ki hamun dan dia tidak mahu maafkan Suraya.

Saya yang mendengar terpaksa masuk campur. Saya nasihatkan suaminya agar ampunkan d0sa Suraya.

“Bagilah dia peluang tɛbus kesilapan. Mungkin ini jalan terakhir dia. Allah bagi dia s4kit pun mungkin nak selamatkan awak. Nabi sendiri ampunkan umat, inikan pula kita. Maafkan dia,” nasihat saya panjang lebar.

Tapi selepas berbuih mulut, suaminya masih enggan memaafkan Suraya. Kata suaminya, dia boleh halalkan segala makan minum Suraya, tapi untuk maafkan perbuatan itu, tak sama sekali. Malah paling sedih si suami berdoa supaya Suraya dil4knati Allah SWT.

Beberapa hari selepas suaminya berkata begitu, Suraya menghɛmbuskan nafas terakhir seorang diri dalam keadaan terk4ngkang, mulut ternganga dan mata terbɛliak. Nauzubillah…

# Gambar Sekadar Hiasan.

Sumber Normala Binti Awang

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post