Hari itu tidak ada hujan, tapi dari mana datang air itu? – PengaIaman Aneh Semasa Uruskan Jen4zah Orang Yang Kaya Serta Berpengaruh

Ini berdasarkan kisah benar, nama dan alamat sengaja tidak disebutkan untuk menjaga nama baik arw4h dan keluarga yang ditinggalkan. Insya Allah kisah ini menjadi hikmah dan pedoman bagi kita semua sebelum ajaI menjemput.

Kisah ini diceritakan langsung oleh seorang (pengurus jen4zah). Dengan gaya bertutur, selengkapnya ceritanya begini :

Saya terlibat dalam pengurusan jen4zah lebih dari 16 tahun, berbagai pengalaman telah saya lalui, sebab dalam jangka atau kurun waktu tersebut macam-macam jenis m4yat sudah saya tangani. Ada yang meninggal dunia akibat kem4langan, s4kit tua, s4kit jantung, bvnuh diri dan sebagainya.

Bagaimanapun, pengalaman mengurus satu jen4zah seorang yang kaya serta berpengaruh ini, menyebabkan saya dapat kesempatan ‘istimewa’ sepanjang hidup. Inilah pertama kali saya bertemu p4ngalaman yang cukup aneh, menyedihkan, men4kutkan dan sekaligus memberikan banyak hikmah.

Sebagai pengurus jen4zah tetap di kampung, saya diminta oleh anak almarhum untuk menguruskan jen4zah bapanya. Saya terus pergi ke rumahnya. Ketika saya tiba sampai ke rumah almarhum tercium bau jen4zah itu sangat bvsuk.

Baunya cukup memualkan perut dan menj1jikan. Saya telah mengurus banyak jen4zah tetapi tidak pernah saya bertemu dengan m4yat yang sebvsuk ini. Ketika saya lihat wajah almarhum, sekali lagi saya tersentuh.

Saya tengok wajahnya seperti dirundung oleh macam-macam perasaan t4kut, cemas, kesal dan macam-macam. Wajahnya seperti tidak mendapat nur dari Allah SWT.

Kemudian saya pun mengambil kain kafan yang dibeli oleh anak almarhum dan saya p0tong. Secara kebetulan pula, disitu ada dua orang yang pernah mengikuti kursus “fardu kifayah” atau pengurus jen4zah yang pernah saya ajar. Saya ajak mereka mambantu saya dan mereka setuju.

Selama memandikan m4yat itu,kejadian pertama pun terjadi, sekadar untuk pengetahuan pembaca, apabila memandikan jen4zah, badan m4yat itu perlu dibangunkan sedikit dan perutnya hendaklah diurut-urut untuk mengeluarkan kot0ran yang tersisa. Maka saya pun urut-urut perut almarhum. Tapi apa yang terjadi, pada hari itu sangat mengejutkan.

Allah SWT berkehendak dan menunjukkan kekuasaannya kerana pada hari tersebut, kot0ran tidak keluar dari dubur akan tetapi melalui mulutnya. Hati saya berdebar-debar. Apa yang sedang terjadi di depan saya ini?.

Telah dua kali mulut m4yat ini memuntahkan k0toran, saya harap hal itu tidak terulang lagi kerana saya mengurut perutnya untuk kali terakhir. Tiba-tiba ketentuan Allah SWT berlaku, ketika saya urut perutnya keluarlah dari mulut m4yat itu k0toran bersama beberapa ekor ulat yang masih hidup.

UIat itu adalah seperti ulat kot0ran (belatung). Padahal almarhum meningg4l dunia akibat diserang jantung dan waktu kematiannya dalam tempoh yang begitu singkat m4yatnya sudah menjadi demikian rupa ? saya lihat wajah anak almarhum.

Mereka seperti terkejut. Mungkin malu, terperanjat dan a1b dengan apa yang berlaku pada bapanya,kemudian saya tengok dua orang pembantu tadi, mereka juga terkejut dan panik.

Saya katakan kepada mereka,”Inilah ujian Allah SWT terhadap kita”. Kemudian saya minta salah satu seorang dari pada pembantu tadi memanggil semua anak almarhum.

Almarhum pada dasarnya seorang yang beruntung kerana mempunyai tujuh orang anak, kesemuanya lelaki. Seorang berada di luar negeri dan enam lagi berada di rumah. Ketika semua anak almarhum masuk,saya nasihati mereka.

Saya mengingatkan mereka bahawasanya tanggung jawab saya adalah membantu menguruskan jen4zah bapa mereka,bukan menguruskan semuanya,tanggung jawab ada pada ahli warisnya.

Sepatutnya sebagai anak, mereka yang lebih afdal menguruskan jen4zah bapa mereka itu,bukan hanya Iman,hanya bilal,atau guru. Saya kemudian meminta izin serta bantuan mereka untuk menunggingkan m4yat itu.

Takdir Allah SWT ketika ditunggingkan m4yat tersebut,tiba-tiba keluarlah ulat-ulat yang masih hidup, hampir sebesen banyaknya. Besen itu kira-kira besar sedikit dari penutup saji meja makan.

Subhanallah suasana menjadi makin panik. Benar-benar kejadian yang luar biasa sukar diterima akal fikiran manusia biasa. Saya terus berdoa dan berharap tidak terjadi lagi kejadian yang lebih ganjil. Selepas itu saya memandikan kembali m4yat tersebut dan saya ambilkan wudhu. Saya meminta anak-anaknya mengambilkan kain k4fan.

Saya bawa m4yat ke dalam biliknya dan tidak diizinkan seorang pun melihat upacara itu terkecuali waris yang terdekat sahaja, saya takut kejadian yang lebih a1b akan terjadi. Peristiwa apa pula yang terjadi setelah jen4zah diangkat ke bilik dan hendak dik4fani, takdir Allah SWT jua yang menentukan.

Ketika m4yat ini diletakkan di atas kain k4fan, saya dapati kain k4fan itu hanya cukup menutupi hujung kepala dan kaki tidak ada lebih, maka saya tak dapat mengikat kepala dan kaki. Tidak keterlaluan kalau saya katakan ia seperti kain k4fan itu tidak mahu menerima m4yat tadi.

Tidak apalah, mungkin saya yang silap semasa mem0tongnya. Lalu saya ambil pula kain kafan, saya p0tong dan tampung di tempat-tempat yang kurang.Memang kain k4fan jen4zah itu jadi sambung-menyambung, tapi apa mau dikata, itulah yang dapat saya lakukan.

Dalam waktu yang sama saya berdoa kepada Allah SWT “Ya Allah, jangan kau h1nakan jen4zah ini ya Allah, cukuplah sekadar peringatan kepada hamba-Mu ini.”

Selepas itu saya beri taklimat tentang solat jen4zah tadi, satu lagi masalah timbul, jen4zah tidak dapat dihantar ke tanah pekuburan kerana tidak ada kereta jen4zah.

Saya masjid, dan sebagainya, tapi susah. Semua sedang digunakan, beberapa tempat tersebut juga tidak mempunyai kereta jen4zah lebih dari satu kerana kereta yang ada sedang digunakan pula.

Suatu hal yang saya fikir bukan sekedar kebetulan. Dalam keadaan itu seorang hamba Allah SWT muncul menawarkan bantuan. Lelaki itu meminta saya menunggu sebentar untuk mengeluarkan van/sejenis kereta pick-up dari garaj rumahnya. Kemudian muncullah sebuah van.

Tapi ketika dia sedang mencari tempat untuk meletakkan vannya itu dirumah almarhum, tiba-tiba isterinya keluar. Dengan suara yang tegas dia berkata dikhalayak ramai:

“Encik, saya tidak benarkan kereta kita ini digunakan untuk angkat jen4zah itu, sebab semasa h4yatnya dia tidak pernah mengizinkan kita naik keretanya.”

Renungkanlah kalau tidak ada apa-apanya, tidak mungkin seorang wanita yang lembut hatinya akan berkata demikian. Jadi saya suruh tuan yang punya van itu membawa kembali vannya.

Selepas itu muncul pula seorang lelaki menawarkan bantuannya. Lelaki itu mengaku dia anak murid saya. Dia meminta izin saya dalam 10-15 minit membersihkan keretanya itu. Dalam jangka waktu yang ditetapkan itu,muncul kereta tersebut, tapi dalam keadaan basah dibasuh.

Kereta yang dimaksudkan itu sebenarnya lori. Dan lori itu digunakan oleh lelaki tadi untuk menjual ayam ke pasar, dalam perjalanan menuju kawasan pekvburan.

Saya berpesan kepada dua pembantu tadi supaya masyarakat tidak usah membantu kami mengvburkan jen4zah. Saya tidak mahu mereka melihat lagi peristiwa ganjil. Rupanya apa yang saya takutkan itu berlaku sekali lagi, takdir Allah SWT yang terakhir amat memilukan.

Sesampainya jen4zah tiba di tanah pekvburan, saya perintahkan tiga orang anaknya turun ke dalam l1ang lahad dan tiga lagi menurunkan jen4zah.

Allah SWT berkehendak semua atas makhluk ciptaan-Nya berlaku, semasa jen4zah itu menyentuh ke tanah tiba-tiba air hitam yang bvsuk baunya keluar dari celah tanah yang pada asal mulanya kering.

Hari itu tidak ada hujan, tapi dari mana datang air itu? sukar untuk saya menjawabnya. Lalu saya arahkan anak almarhum, supaya jen4zah bapa mereka dikemas dalam keranda dengan hati-hati.

Saya takut nanti ia terlentang atau telungkup na’udzubillah. Kalau mayat terlungkup, tak ada harapan untuk mendapat syafa’at Nabi. Papan keranda diturunkan dan kami segera timbun kvbur tersebut.

Selepas itu kami injak-injak tanah supaya mampat dan bila hujan ia tidak mendap. Tapi sungguh menghairankan, saya perhatikan tanah yang diinjak itu menjadi lecak. Saya rasakan, jen4zah yang ada di dalam telah tenggelam oleh air hitam yang busuk itu.

Melihat keadaan tersebut, saya arahkan anak-anak almarhum supaya berhenti menginjak tanah itu. Tinggalkan lubang kvbur 1/4 meter.

Maksudnya kvbur itu tidak ditimbus hingga ke permukaan lubangnya, tapi ia seperti kvbur berlubang. Tidak cukup dengan itu, apabila saya hendak bacakan talqin, saya lihat tanah yang diinjak itu ada kesan serapan air.

Masya Allah, dalam sejarah peristiwa seperti itu terjadi. Melihat keadaan itu, saya ambil keputusan untuk selesaikan pengebum1an secepat mungkin.

Sejak lama terlibat dalam penguburan jen4zah, inilah m4yat yang saya tidak talqinkan. Saya bacakan tahlil dan doa yang paling ringkas.

Setelah saya pulang ke rumah almarhum dan mengumpulkan keluarganya. Saya bertanya kepada isteri almarhum, apakah yang telah dilakukan oleh almarhum semasa hayatnya.

Melihat keadaan tersebut, saya arahkan anak-anak almarhum supaya.

1. Apakah dia pernah menz4limi orang alim ?

2. Mendapat harta secara mer4mpas,men1pu dan mengambil yang bukan haknya?

3. Memakan harta masjid dan anak yatim ?

4. Menyalah guna kuasa jabatan untuk kepentingan sendiri ?

5. Tidak pernah mengeluarkan zakat, sedekah atau infaq ?

Isteri almarhum tidak dapat memberikan jawabannya. Memikirkan mungkin dia malu Untuk memberi tahu, saya tinggalkan nombor telefon rumah. Tapi sedihnya hingga sekarang, tidak seorang pun anak almarhum menghubungi saya.

Untuk pengetahuan umum, anak almarhum merupakan orang yang berpendidikan tinggi hingga ada seorang yang beristerikan orang Amerika, seorang dapat isteri orang Australia dan seorang lagi isterinya orang Jepun.

Peristiwa ini akan tetap saya ingat, kisah ini benar-benar nyata dan bukan rekaan semata-mata. Semua kebenaran saya kembalikan kepada Allah SWT pencipta alam ini.

Kepada kita semua pembaca setia renungankanlah, tanyalah diri kita adakah kita menginginkan peristiwa itu terjadi kepada diri kita sendiri, ibu, bapa kita, anak kita atau kaum keluarga kita ?

Renungkanlah…

Pada akhirnya setelah semalaman merenungkan artikel ini dalam hati terbit do’a: “Ya Allah jauhkanlah Aku dan keluargaku dari peristiwa itu dan peristiwa yang seperti itu. Ya Allah jauhkanlah Aku dan keluargaku dari akhlaq yang menjadikan peristiwa itu dan peristiwa yang seperti dengan itu.”

#Gambar Sekadar Hiasan

Sumber pengurus jenazah yang identiti dirahsiakan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


 

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post