“Dilahirkan Dalam Keadaan Serba Kekµrangan” – Kisah Hidup Tauke Permaidani Ini Amat Memberi Inspirasi Kepada Ramai

“Saya rasa macam tiada masa depan, nak jumpa orang pun saya maIu sangat. Bila ada saudara-mara datang berkunjung ke rumah, saya akan cepat-cepat meny0rok dalam bilik dan menangis.“

Demikian luahan Mohd Sukur Ibrahim yang sebelum ini sangat terkesan apabila ditakdirkan dilahirkan dalam keadaan serba kekurangan iaitu tanpa kaki dan tangan yang sempurna.

Saya rasa betul-betul d0wn bila tengok mereka boleh berjalan seperti biasa dengan tangan dan kaki normal. Sampaikan saya kata kepada emak, apa salah saya dilahirkan sebegini?

Namun demikian katanya, perasaan itu menguasai dirinya ketika dirinya masih kecil sahaja. “Ketika usia lima tahun, saya sudah menyedari ‘perbezaan‘ ketara saya dengan adik dan abang.

Bagaimanapun, kata pemuda berhati waja itu, daripada bersikap pesimis, beliau menjadi 0ptimis sebaik menjejakkan kaki ke Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) berhampiran rumahnya di Sungai Udang, Melaka pada usia enam tahun.

“Saya sampai tak mahu jumpa orang. Boleh dikatakan saya banyak merungut dan tanya pada mak kenapa diri macam ini? Namun, mak dan ayah tetap tidak berputus asa, terus berikan saya kata-kata semangat,“ kongsinya.

Jika dibandingkan dengan mereka, saya bersyukur sangat kerana masih mampu berjalan walaupun tidak sempurna dan boleh berfikiran normal. Bahkan PDK itu banyak memberi saya pendedahan ilmu dan keyakinan diri.

“Jika sebelum ini saya fikirkan diri inilah yang paling malang, rupa-rupanya di PDK tersebut ada lagi yang paling t3ruk. Dari situlah saya tersedar bahawa Allah masih sayangkan saya.

“Ayah dan mak pula banyak paksa saya tonjolkan diri ke depan dan sertai pertandingan yang dianjurkan seperti menyanyi, bersajak dan berlakon walaupun saya malu sebenarnya. Itulah pengorbanan mak dan ayah yang saya tak mampu nak balas lagi,“ tuturnya sebak.

Enggan menoleh ke belakang lagi, anak keempat daripada enam beradik terus mengatur langkah untuk membuktikan kemampuan diri. Buktinya, beliau sendiri gembira dan berbangga berpeluang melanjutkan pelajaran ke Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat.

Dugaan Dan Kejayaan

Kalau mahu cerita tentang semua itu, memang panjang. Namun yang ingin saya tekankan di sini adalah saya tak pernah berputµs asa dan terus bangkit demi sµrvival hidup.

Kata Mohd Sukur, seperti manusia lain, beliau juga pernah gagal dalam hidup. Masakan tidak, beliau tiga kali ‘tersungkur‘ ketika mahu memulakan langkah dalam perniagaan membekal dan memasang karpet.

Pekerja masih boleh dibayar gaji dan walaupun tempahan dan pemasangan permaidani untuk kegunaan pejabat, masjid, surau, sekolah mahupun rumah tidak rancak seperti dulu, namun masih bersyukur syarikat masih mampu bertahan,“ katanya yang juga Pengurus D_Strike Solution.

“Saya akui pengalaman dahulu banyak mengajar saya tentang onak dan duri perniagaan dan sebab itu, saya amat mementingkan simpanan. Jika apa-apa berlaku seperti tsµnami p4ndemik C0v1d-19, alhamdulillah kami okey.

“Saya mengenali isteri ketika program universiti dan ketika itu, dia menuntut di Universiti Putra Malaysia. Kami selalu berhubung sehinggalah dia berkerja sebagai pembantu peribadi.

Apabila ditanya mengenai kisah cinta bersama isteri, Wan Nurul Syazwani Wan Mohd Yen, lelaki itu tertawa kecil. Sebelum itu, ujar Mohd Sukur, beliau berterima kasih kepada ALLAH YANG MAHA ESA apabila memberi ruang dan peluang kepadanya menikmati alam rumah tangga.

Tidak mahu golongan kurang upaya lain masih meratapi nasib, beliau menitipkan kata-kata semangat seperti berikut:

“Sejak itu, kami menjadi rapat dan saya pun melamarnya sebagai isteri. Alhamdulillah dia menerima saya seadanya dan kini kami memiliki seorang anak lelaki,“ katanya.

“Jangan anggap diri tidak berguna kerana fizikal tidak sempurna dan jangan terlalu melayankan perasaan negatif dalam diri. Kena move on, ingat Allah sentiasa bersama kita.

Kena cepat bertindak dan berusaha buat sesuatu setara dengan kemampuan diri. Saya pernah rasa susah dan sentiasa berusaha yang terbaik untuk diri dan keluarga.“

Sumber Siinar Plus

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post