Al-Quran DigitaI Braille Kini Di Masjidil Haram Untuk Kemudahan 0KU PengIihatan

 

Tidak lengkap rasanya andai sesebuah masjid itu tiada mashaf al-Quran di dalamnya. Masakan tidak, rumah Allah SWT itu menjadi tempat tumpuan umat Islam untuk beribadah.

Kadangkala sela masa waktu solat dimanfaatkan oleh segelintir orang untuk mendampingi kitab suci itu walaupun hanya sebentar cuma.

Apatah lagi jika kita berada di dalam masjid agung umat Islam iaitu Masjidil Haram. Peluang untuk beribadah pasti tidak akan dilepaskan begitu sahaja kerana ganjarannya yang melimpah-ruah.

Ia sebagaimana yang disebutkan dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh Jabir bin Abdillah RA bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: “Solat di masjidku ini (Masjid Nabawi) lebih baik daripada 1,000 solat di tempat yang lain melainkan Masjid al-Haram. Dan solat di Masjid al-Haram lebih baik daripada 100,000 solat di tempat lain.” (Hadis Riwayat Ahmad)

Justeru, kepada golongan orang kelainan upaya (0KU) penglihatan, usah risau lagi apabila mereka berpeluang menjejakkan kaki ke Masjid al-Haram. Ini kerana masjid berkenaan sedang dalam proses menyediakan kemudahan al-Quran elektronik berasaskan braille termaju.

Ia sekali gus dapat membantu pelawat dan para jemaah cacat pengIihatan untuk membaca dan mengakses kalamullah dengan lebih mudah.

Jurucakap Presiden Ketua Umum Hal Ehwal Dua Masjid Suci, Ghazi al-Thubyani berkata, ketika ini, rak khas sedang disediakan bagi memuatkan 100 peranti braille elektronik yang direka untuk golongan tersebut.

Ujarnya, peranti yang bersaiz panjang enam inci dan lebar empat inci itu akan membantu pengguna untuk menukar halaman demi halaman dengan lancar.

“Setiap al-Quran digital braille itu mempunyai enam poin titik dan 10 kekunci digital yang membolehkan pengguna memasukkan nombor halaman untuk navigasi pantas. Mereka juga boleh menatal baris pada setiap sisi teks dalam braille,” katanya sebagaimana dipetik menerusi portal Arab News baru-baru ini.

Selain itu, al-Thubyani menambah, Masjidil Haram turut menawarkan salinan mashaf al-Quran braille sebagai tambahan kepada peranti baharu tersebut.

“Setiap mashaf (naskhah al-Quran) terdiri daripada enam jilid. Kamu juga mempunyai buku kecil dalam braille yang disesuaikan untuk kanak-kanak cacat penglihatan dalam membantu mereka belajar tentang tauhid dan asas-asas Islam,” katanya.

Ujar beliau, langkah yang dilakukan itu selari dengan rancangan pihaknya dalam Wawasan Kerajaan 2030 iaitu menggunakan teknologi dalam semua perkhidmatannya di dua masjid suci berkenaan.

“Fasa pertama projek itu mengambil masa 10 bulan yang memfokuskan kepada al-Quran. Selepas ini, akan ada satu fasa lagi yang mana penjelasan (tafsir) al-Quran akan ditambah menggunakan teknologi yang sama,” jelasnya.

Sumber Arab News

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post