“Agi ldup Agi NgeIaban” – Detik Akhir RosIi Dhobi Ke Tali Gantµng Pada Usia 17 Tahun

 

Pada dinihari 2 Mac 1950, keadaan sunyi luar biasa menyelubungi suasana di sekitar bilik gantųng Penjara Kuching.

Rosli dipindahkan dari bilik tah4nannya ke bilik akhir, bersebelahan bilik gantµng. Bangunan itu dicat putih, mengarah ke taman reservoir sekarang.

Pada 1 Mac, sehari sebelum menemui aj4lnya Rosli telah meminta pen dan kertas untuk melakarkan ‘Warkah terakhir’ yang ditujukan kepada kedua-dua orang tuanya.

Hidangan terakhir kepada Rosli yang bernilai sekitar $1 tidak begitu dipedulikannya.

Rosli tidak kɛsal dengan tindakannya serta kejadian yang menimpa dirinya. Anak muda itu sedar bahawa tindakannya itu adalah satu peng0rbanan demi membebaskan Sarawak daripada cengk4man penjajah.

‘Bandµan Akhir’ itu dibawa keluar dari bilik sekitar pukul 5.00 pagi untuk menjalani hukµman gantµng sampai m4ti. Kepalanya diserkųp dengan tukųp.

Beliau diiringi oleh pegawai dan warden pɛnjara. Tubuhnya kelihatan tidak begitu stabil dan bergoyang-goyang. Persiapan untuk menggantµngkan beliau mengambil masa beberapa jam bagi memastikan segalanya berjalan dengan lancar.

Pemilihan tali perlu dibuat secara teliti. Tali gantµng mempunyai tembaga pembµnuh yang berfungsi untuk mem4tahkan tengkok bandųan. Amatlah berbeza daripada nasib bandµan sekarang, hukµman gantµng terhadap Rosli dilakukan dengan pantas.

Pada pagi itu, Rosli tidak meminta untuk dipasangkan kot atau tali leher, sebaliknya beliau hanya memakai pakaian biasa yang berwarna putih. Pada pagi itu, sesudah semua pihak terbabit, pengarah, doktor dan warden berpuas hati dengan keadaan Rosli, barulah hµkuman dijalankan.

Beberapa orang yang diberi tanggungjawab untuk melakukan tugas itu mengalami perasaan bercampur baµr. Proses menggantµng, dari masa Rosli dibawa keluar dari bilik menunggu ke bilik gantµng dan hingga dia digantµng dan disahkan meningg4l mengambil masa sekitar 15 saat.

Tukang gantµng Rosli bukannya dari penj4ra yang sama. Tukang gantųng yang bernama Westin itu, berbangsa Inggeris diterbangkan khas dari Pɛnjara Changi Singapura, Demikian juga alat untuk menggantµng beliau, diimport khas dari Singapura.

Pada tahun 1950, di Sarawak belum mempunyai tukang gantµng yang dapat melaksanakan tugas sedemikian. Saat dramatik itu menyaksikan Rosli masih sempat memohon sesuatu daripada tukang gantųng.

Rosli meminta supaya dia digantųng selepas habis membaca kalimah. Sebelum proses penggantµngan, sµntikan biµs dilakukan terhadap Rosli oleh kepada warden Abang Mois Abang Haji Merali. Tangan dan kaki Rosli diik4t bagi mengelakkannya daripada mer0nta-r0nta.

Tanda tugas tukang gantµng selesai adalah apabila bunyi pintu perangk4p yang terbuka dengan kuatnya memec4h kesunyian suasana pada pagi itu. Segalanya berjalan dengan lancar.

Tubuh Rosli dibiarkan tergantµng untuk beberapa ketika sebelum dibawa turun dan disahkan sudah meningg4l oleh doktor dan majistret. Turut hadir ialah seorang ustaz dan kakitangan penj4ra. Selepas dibawa turun, tukµp yang menyelubungi kepalanya.

Langkah seterusnya ialah menguruskan jen4zah, termasuk memandikannya yang dilakukan oleh pagaie atau tukang mandi m4yat dari luar. Ayah dan keluarga Rosli telah berusaha untuk menemui pagaie tersebut untuk mengetahui keadaan Rosli ketika diuruskan, tetapi beliau tidak mahu berjumpa dengan mereka.

Yang terawal berdepan dengan tali gantµng ialah Rosli dan Morshidi. Kejadian itu berlaku pada 2 Mac 1950. Kemudian, pada 23 Mac, barulah dua orang rakannya menemui aj4l mereka. Selepas itu, penj4ra dan kµbur berkenaan menyimpan banyak mistɛri dan teka-teki.

Bimbang akan reaksi kɛras penduduk tempatan, khususnya orang Melayu di Sibu, kerajaan British tidak membenarkan jen4zah Rosli dan Morshidi dibawa balik ke kampung halamannya.

Keputusan tegas diambil untuk mengebµmikan jen4zah Rosli dan Morshidi di kawasan Pɛnjara Kuching, kµbur beliau digali dan dipindahkan ke Sibu pada tahun 1996.

Berita hµkuman gantµng sampai m4ti yang dijatµhkan kepada Rosli mendapat liputan daripada akhbar tempatan dan luar negara, termasuk di Tanah Jajahan British. Ramai wartawan agensi berita antarabangsa dan akhbar luar berkampung di Sibu bagi membuat liputan mengenai perbicaraan itu.

Akhbar Evening News memetik berita Reµters yang menggunakan dateline Singapura, bertajuk :

Pembantu digantung: Mereka membunuh Gabenor

Singapura, Jumaat, Dua pemuda Melayu yang memimpin Gabenor Sarawak, Duncan Stewart di Sibu Disember lalu telah dihukum gantung di Kuching, demikian diumumkan hari ini.

Mereka telah mengaku telah menganiaya Encik Stewart ketika dia memeriksa pengawal kehormatan kanak-kanak pada 3 Disember. Dia bertemu dengannya seminggu kemudian selepas isterinya, yang terbang dari Britain, tiba di sebelah katilnya.

Pemuda itu berkata mereka adalah ahli pertubuhan yang dipanggil bahan-bahan penting yang dibentuk dengan satu juta pembunuhan pegawai terkemuka British.

Sembilan orang Melayu lain didapati bersalah bersubahat dalam pembunuhan itu dan dijatuhi hukuman bunuh. Mereka telah merayu kepada Mahkamah Agung. Rosli, berusia 19 tahun, berkata dia telah menyelam di Gabenor dengan pisau, tetapi merinduinya. Dia kemudiannya telah melemparkan pisau dan tidak tahu sama ada dia memukul Gabenor atau tidak.

Morshidi berusia 25 tahun, berkata dia telah berpura-pura mengambil gambar semasa Rosli menyerang Gabenor. Dia kemudiannya mengikuti dan menarik pisau, tetapi telah dirampas oleh polis .Reuters

Walaupun barang-barang milik Rosli dua pasang baju diserahkan kembali oleh pihak warden, Penjara Sibu kepada keluarga Rosli pada 1949, namun barang-barang lain milik beliau, tidak pula dikembalikan, termasuk kasut, seluar, kɛris dan songkok. Di manakah kɛris Rosli sekarang?.

Kem4tian Rosli begitu menggoncangkan bat1n keluarganya, terutamanya ibu dan ayahnya. Mereka kehilangan seorang anak yang sangat dikasihi dan dicintai. Kesɛdihan mereka semakin mendalam kerana mereka menyifatkan kem4tian Rosli tidak sepatutnya.

Rosli tidak patut dihµkum gantµng, kerana dia masih di bawah umur.

Sekembali ke Sibu, keluarga Rosli Dhoby berdepan dengan realiti pah1t. Jiran tetangga dan penduduk kampung memandang ser0ng terhadap keluarganya dan menyebabkan keluarganya tertɛkan dan ada yang tidak mahu keluar dari rumah.

Majlis tahlil yang diadakan di rumah mereka di Kampung Pulo dib0ikot oleh orang kampung. Majlis itu hanya dihadiri oleh keluarga terdekat yang mahu memberi sokongan moral kepada Dhoby dan keluarganya.

Orang kampung memberi label negatif terhadap mereka, sebagai keluarga pembµnuh dan kubµr tak bertanda. Keadaan hanya berubah dengan ketara selepas kubµr Rosli dan rakan-rakan seperjµangannya berpindah ke Sibu pada 1996 walaupun sudah ada sekolah di Sibu diberi nama beliau sebagai penghormatan kepada peng0rbanannya, pada 1970-an.

Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang beriman dan beramal soleh.

Sumber SARAWAKVOICE.COM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post