Luar Biasa, Ibu 8 Anak Ini Berjaya Genggam PhD Biokimia Pergigian Pada Usia 38 Tahun

 

Memang bukan mudah untuk menyambung pengajian peringkat tertinggi iaitu PhD dalam pada masa yang sama turut menggaIas tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu pada anak-anak yang masih kecil. Pastinya memerlukan pengorbanan yang besar dan semangat gigih yang luarbiasa dalam mencapai cita-cita ini.

Ternyata, wanita berusia 38 tahun ini sungguh memberi inspirasi apabila apabila berjaya menamatkan pengajian PhD dengan cemerlang dalam tempoh 3 tahun setengah dari UiTM pada 10 September lepas.

Dr.Zatilfarihiah Rasdi berjaya menyelesaikan penyelidikan biokimia pergigiannya, pada masa yang sama turut membesarkan lapan orang anak-anaknya yang berusia di antara satu hingga 14 tahun.

“Anak yang sulung masih bersekolah dan yang kecil baru sahaja berusia satu tahun sembilan bulan. Jika diingatkan semula, saya tidak dapat membayangkan bagaimana saya dapat melalui ini semua, ia sangat mencabar, lebih-lebih lagi saya mempunyai anak kecil,” kata Dr.Zatilfarihiah.

Selain menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan pelajar PhD, Dr.Zatilfarihiah juga menjalankan tanggungjawab sebagai seorang pensyarah pergigian di sebuah kolej tempatan. Katanya, cabaran membesarkan anak-anak menjadikannya lebih berdisiplin dalam bab pengurusan masa.

Pengorbanan yang paling banyak dilakukan oleh Dr.Zatilfarihiah sepanjang tempoh pengajian PhD ialah masa rehat. Selain memastikan tugas dan penyelidikan siap dalam tempoh masa yang ditetapkan, dia juga memberikan tumpuan sebaik-baiknya pada keluarganya.

Kata Dr.Zatilfarihiah, sebenarnya membesarkan anak sambil belajar bukanlah perkara mudah. Pada April 2017 ketika dia mula-mula mendaftar untuk pengajian PhD, dia sudah mempunyai lima orang anak dan sepanjang pengajiannya, dia melahirkan tiga orang anak lagi.

Mengandung, bersalin sambil belajar adalah cabaran yang harus ditempuhi namun semua itu tidak mematahkan semangatnya untuk meneruskan pengajian. Baginya apa yang dilaluinya itu adalah rahmat Tuhan buat dia dan keluarganya.

Hampir setiap hari, Dr.Zatilfarihiah akan bangun untuk menelaah pelajaran dan menyiapkan thesis pada jam 2 pagi. Kemudian pergi ke makmal pada jam 8 pagi hingga 5 petang untuk menyiapkan kertas kajian dan menjalankan eksperimen. Dia mengaku perkara tersebut memenatkannya namun dia bersyukur kerana sebagai seorang pensyarah dia cepat menyesuaikan diri dengan keadaan itu.

Sokongan Suami Dan Keluarga

Menurut Dr.Zatilfarihiah, suaminya sangat menyokong perjalanannya sebagai pelajar PhD. Ibu bapa kandung dan ibu bapa mertuanya juga turut sama membantu menjaga anak-anaknya ketika dia sibuk menjalankan tugas.

Sumber SH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post