DuIu Kerja Sebagai Pegawai Bank, Gadis Ini Nekad Berhenti Kerja Demi Urus Warung Kerana Satu Sebab

Begitulah pegangan gadis ini sewaktu dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja sebagai pegawai bank pada tahun 2018 demi memberi fokus terhadap warung milik ibu bapanya di Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Menurut Nur Shazwina Anis Mohd Tahir, 24, yang juga graduan bidang Perniagaan Kolej Profesional MARA Beranang, Selangor, dia sempat bekerja selama enam bulan sahaja sebelum membuat keputusan drastik yang mana ia ternyata tidak disenangi ramai kenalan yang lain.

“Masa berhenti, saya menerima kec4man daripada kenalan. Mereka kata saya b0doh dan tak berfikir panjang. Si4-si4 belajar, mereka kata saya bu4ng masa.

“Tapi saya tak kisah. Saya dah tengok mama dan abah berniaga warung sejak 1996. Saya memang minat berniaga dan mahu fokus untuk tolong mereka.

“Saya pun dah terbiasa sejak kecil. Balik sekolah je mesti akan tolong mereka di warung. Saya saksikan sendiri kesus4han mereka,” ujarnya.

Mesra disapa Wina, anak ketiga daripada empat beradik itu mendedahkan dia tidak pernah menyes4l dengan keputusan yang dibuat.

“Saya tak pernah menyesal. Pada ketika saya berhenti kerja bank, saya memang fokus pada warung, fokus nak kembangkan perniagaan.

“Baru-baru ini saya ubah suai kedai sikit. Saya terharu bila ada pelangan datang, mereka kata mereka tahu mengenai warung melalui Instagram dan TikT0k saya.

“Dulu ada juga yang kec4m saya main TikT0k, padahal niat saya lain, saya nak kembangkan bisnes dan buat promosi warung.

“Apa-apa pun, saya berpegang pada konsep rezeki. Rezeki Allah sangat luas, asalkan kita rajin berusaha,” ujarnya.

Kata Wina, bapanya, Mohd Tahir Che Ahmad, 61, menghidap str0k ringan manakala ibunya, Roziah Megat Osman, 58, masih lagi mampu membantu operasi perniagan.

Tambah Wina, kedua ibu bapanya menitipkan pesan agar sentiasa berbuat baik kepada pelanggan sebagai salah satu petua dimurahkan rezeki.

Warung yang terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang itu terkenal dengan hidangan nasi campur, sotong bakar, ikan pari bakar dan nasi ayam penyet.

Sumber mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


 

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post