Bila Masuk Usia 40an, Ini Yang Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat – Doktor Ini Tak Lokek Kongsi Rahsia Awet Muda

 

Apabila usia sudah memasuki 40an, kita perlu menitik beratkan penjagaan kesihatan. Jangka waktu inilah, penyakit mudah mendekati seperti dar4h tinggi, kenc!ng manis, buah pinggang ataupun jantυng.

Sebenarnya lagi elok jika kita dapat menjaga pemakanan dan mengamalkan gaya hidup sihat ketika awal usia 30an lagi.

Jika dua perkara ini tidak diambil kira, jangan menyesal satu hari nanti jika peny4kit tiga serangkai datang mendekati.

Seperti perkongsian doktor ini yang memberi ingatan perkara perlu dititikberatkan ketika berusia awal 40an.

Dr Zubaidi Hj Ahmad, berkongsi pemakanan sihat yang diamalkan olehnya setelah memasuki umur 40an yang boleh dijadikan panduan untuk kita semua.

1. Sarapan Minyak Zaitun dan Air Kopi Stevia

Pagi tadi saya bersarapan. Mulanya mmg maIas sebab perut pun tak lapar.

Selalunya saya terus melakukan kerja2 saya tanpa makan (bersarapan) berat. Kecuali saya akan ambil selepas bgn pagi satu sudu minyak zaitun 0LIVIE, suku sudu cuka Teen dan sedikit madu.

Itu pun sudah berikan antara 150-200kcal cukup untuk kerja2 membaca dan menghafal yg saya lakukan di awal pagi. Kemudian air kosong atau kopi plus stevia sepanjang pagi.

2. Puasa 15 Jam

Oleh kerana hari ini hari cuti, saya kena layan anak-anak di rumah. Mereka mahu bersarapan. Bila ada anak yg makan tak habis, jadi sayalah yang terpaksa menghabiskannya. Jadi terpaksa bersarapan.

Nasib baik masa terakhir makan semalam pukul 7pm. Maksudnya kalau saya makan pukul 10am, saya sudah ‘berpuasa’ selama 15 jam.

3. Kurangkan Pengambilan Makanan

Memang saya sudah kurang makan sejak beberapa tahun dulu. Kadang2 kala sudah ada rasa takut. Dulu pantang jumpa makanan, semua saya nak rasa. Sekarang masuk umur 40an, jadi takut terutama dengar macam2 cerita kawan2.

Bukan lagi pelik kalau org muda meninggal dunia ketika bersukan. Apatah lagi kawan2 saya yg berusia akhir 40an. Luaran nampak sihat. Tiba2 ada berita diserang stroke, sakit jantυng dan ada yang meninggal dunia semasa tidur.

Tubuh sudah bersarang dgn pelbagai penyakit. Seperti rumah yg sergam kuat tapi bersarang anai2. Tiba2 runtuh tersembam ke bumi.

Doktor Kongsi Rahsia Awet Muda

4. Sangat Berhati-Hati Pilih Makanan

Maka saya mmg berhati2 dengan makanan yang ada terutama karbohidrat ringkas. Bila kita kurang makan, kita jadi lapar pula. Jadi nak kurangkan rasa lapar, saya cadangkan agar banyakkan makan sayur, minum air kosong dan ambil lemak sihat 20-30 peratus keperluan tenaga.

Ketiga-tiga makronutrien ini iaitu air, karbohidrat kompleks (sayur-ssyuran) dan minyak sihat inilah yg membuatkan kita rasa puas (satiety) bila makan dan lambat lapar semula.
Kalau tidak, kita akan berasa cepat lapar, dan makan lagi dan lagi walaupun kita tak lapar, kerana kita tak ada rasa puas.

Ada perbezaan antara puas dan lapar

Sebab itu saya ambil minyak zaitun 0LIVIE dari Olive House sbg minyak sihat saya untuk bertenaga dan mengurangkan rasa cepat lapar. Saya cadangkan satu sudu 0LIVIE waktu pagi dan satu sudu waktu malam.

Sumber Dr Zubaidi Hj Ahmad

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post